11/01/2015

Crear una empresa en només tres dies és possible

5 min
Crear una  empresa en només tres dies és possible

A principis de desembre Marc Martínez, un enginyer bioquímic de Cerdanyola del Vallès, va decidir crear la seva pròpia consultoria de projectes d’innovació. La forma jurídica ja la tenia decidida: una societat de responsabilitat limitada, o SL. Era la segona vegada que el Marc creava una empresa, però, en el cas anterior, un dels seus socis tenia una gestoria, i ell es va despreocupar de tots els tràmits legals. “Aquesta vegada volia assumir jo tots els passos com a emprenedor”, recorda. Així que es va posar a navegar per internet per trobar la forma més ràpida i eficient per constituir una empresa i va topar amb el programa CIRCE (Centre d’Informació i Xarxa de Creació d’Empreses), un sistema informàtic creat pel ministeri d’Indústria que permet fer de “manera telemàtica i en un sol tràmit el procés de constitució i posada en marxa d’una empresa. “Vaig llegir la paraula telemàtic i no m’ho vaig pensar”, recorda el Marc.

Seguint les instruccions de la web, el Marc va trucar a Barcelona Activa, un dels 900 centres autoritzats en tot l’Estat per dur a terme aquest programa, coneguts com a punts PAE (punts d’atenció a l’emprenedor), entre els quals també figuren ajuntaments i cambres de comerç. Allà el van informar que el primer requisit del programa era anar al centre de l’entitat a rebre un curs de dues hores d’assessorament jurídic i creació d’empreses. El Marc va fer el curset i, un cop acabat, va haver de tornar un altre dia a Barcelona Activa amb tota la documentació necessària per obrir una SL i omplir un formulari únic -un tràmit senzill que no dura més de dues hores, però que l’emprenedor no pot fer des de casa, sinó que ha de dur-se a terme en un punt PAE i amb personal autoritzat-. Aquell mateix dia, el Marc va sortir per la porta de Barcelona Activa amb la societat constituïda i apta per començar a facturar, i una cita amb el notari per després de Nadal.

“Al final, de telemàtic el procés en té poc, però sí que és cert que és ràpid i, sobretot, més barat”, explica Martínez a les oficines de Barcelona Activa, el matí que hi va anar a tramitar la creació de la seva SL (dotze dies després d’haver fet la primera trucada al centre). ¿El cost total del tràmit? Uns 150 euros, que inclouen la tarifa del notari i la de registrar el nom de l’empresa en el Registre Mercantil.

“EN UNA GESTORIA o una firma d’advocats aquest procés pot costar uns 1.200 euros”, explica Verónica Abadias, responsable del punt PAE de Barcelona Activa. Tot i que el CIRCE es va crear amb anterioritat, el govern espanyol ha aprofitat la nova llei d’emprenedoria per donar un impuls a aquest programa, pensat per agilitzar els tràmits burocràtics que demoren els processos de constitució d’empreses al nostre país. El programa encara és força desconegut, però en l’últim any les tramitacions telemàtiques al CIRCE han augmentat un 54%, segons xifres del ministeri d’Indústria, fins a arribar a 23.000 tramitacions a tot l’Estat. A Barcelona Activa, el PAE més actiu de tot Catalunya, n’han tramitat prop de 1.500 des del 2010, i la demanda està creixent, segons explica Abadias.

El que fa el sistema informàtic CIRCE és connectar i centralitzar els diversos organismes que intervenen en el procés de constitució d’empreses, com l’Agència Tributària i la Seguretat Social, de manera que l’emprenedor només hagi d’omplir un únic formulari (document únic electrònic, o DUE) per poder obrir un d’aquests tres tipus de societats mercantils: empresari individual (autònom), societat limitada o l’anomenada societat limitada de nova empresa (SLNE), “pràcticament en desús”, explica Abadias.

En l’esmentat document, l’emprenedor també ha de donar el número de compte per domiciliar el pagament del registre en el Registre Mercantil i una carta del banc conforme s’han dipositat els 3.000 euros mínims que dicta la llei per crear una SL. “Vaig haver de visitar tres bancs perquè entenguessin quin era aquest document”, es lamenta Martínez, que critica la falta de coneixement sobre creació d’empreses en algunes oficines bancàries. Per constituir una SL, l’emprenedor també té l’opció d’aportar l’equivalent a 3.000 euros en béns relacionats amb la seva activitat, “com, per exemple, ordinadors, mobiliari, el registre de la marca o el valor de la plataforma informàtica”, recorda Abadias. Des d’aquest mes, el programa CIRCE també permet constituir societats limitades de formació successiva (SLFS), un nou tipus de societat en què el capital mínim és un euro, “però en què els 3.000 euros hauràs de posar-los més endavant, en una ampliació de capital. I aquí els costos no estan capats”, alerta Abadias. “És important que l’emprenedor entengui les obligacions jurídiques de muntar una empresa. Per això insistim en els cursos de formació, que són una mica negatius”, admet la tècnica.

“Aquests cursos t’espanten una mica. D’acord, fan de filtre, però al final és la teva responsabilitat, no?”, diu Marc Martínez, que va trucar a diversos punts PAE, com els ajuntaments de Terrassa i Sabadell, per comprovar que també li feien passar un curset de formació. Loli Hidalgo, responsable del PAE de la Cambra de Comerç de Barcelona, explica que les sessions formatives prèvies de tres hores ajuden a l’emprenedor a “situar-se”. En l’últim any, la Cambra ha gestionat prop de 250 tramitacions telemàtiques amb el CIRCE, que “serveix com a porta d’entrada de l’emprenedor a altres serveis” oferts per la Cambra, explica Hidalgo.

Algunes gestories privades també han vist una oportunitat de negoci en la necessitat d’agilitzar els tràmits de constitució d’empreses. “Sabem que no és un servei de gaire valor afegit i internet permet optimitzar costos”, explica Adrià Cots, soci del bufet DIG Advocats (Barcelona) i cofundador de Company Express, una de les primeres plataformes online de creació d’empreses de l’Estat. Operativa des d’aquest mes, Company Express permet a l’emprenedor constituir una SL en 48 hores, per 49 euros (sense tenir en compte les despeses de notari i de Registre Mercantil) a partir d’un simple formulari online. En 24 hores rebrà un correu electrònic confirmant si el nom triat per a la seva empresa està disponible en el Registre Mercantil i, en cas positiu, en 72 hores tindrà cita amb el notari. “Som telemàtics de veritat: tot es fa per internet. Si vol, l’emprenedor pot constituir l’empresa un diumenge al vespre o a les quatre de la matinada, i sense necessitat de fer cap curs”, explica Cots, que es va inspirar en plataformes nord-americanes exitoses, com Legal Zoom.

“Fugim del model paternalista dels punts PAE, no creiem que l’emprenedor tingui ganes d’empassar-se un curset”, explica Daniel Serrano, cofundador de la plataforma. “Això no vol dir que el deixem penjat. Més endavant li oferim altres packs online, com la gestió de nòmines i tributs”, afegeix Serrano. “Al final, internet permet garantir més transparència de costos en tràmits de poc valor afegit com aquests”, conclou Cots.

stats