Empreses 08/07/2012

Coop57: una alternativa a la banca tradicional

La desconfiança en les entitats financeres impulsa alternatives d'estalvi com les cooperatives de crèdit i la banca ètica

Andrea Rodés
2 min
Coop57: una alternativa a la banca tradicional

La crisi financera i immobiliària ha perjudicat la confiança dels estalviadors en els bancs convencionals, cosa que permet que entitats alternatives, com la banca ètica i les cooperatives de crèdit, es consolidin com a opcions a l'hora de triar on es dipositen els diners.

"Els ciutadans volen controlar en què s'inverteixen els seus estalvis", diu Raimon Grassiot, coordinador adjunt de Coop57, una cooperativa de serveis financers fundada l'any 1996 per un grup de treballadors acomiadats d'una editorial.

Amb els diners de les indemnitzacions, van decidir crear una cooperativa per finançar projectes econòmics que comportessin la creació de llocs de treball. Amb l'arribada de la crisi, l'any 2008, els fons propis de l'entitat han crescut un 60%, de quatre milions d'euros als 10,5.

"Això vol dir que molta gent està traient els seus estalvis dels bancs i entitats financeres tradicionals per traslladar-los a Coop57", assegura Grassiot. Els últims quatre mesos han rebut una pluja d'aportacions de particulars (1,4 milions d'euros nets), coincidint amb la crisi de Bankia.

Les altres dues puntes coincideixen amb la tardor del 2008 -fallida de Lehman Brothers- i després de les mobilitzacions socials del 15-M.

Capital mínim obligat

A part de les aportacions d'estalviadors particulars, Coop57 -que no reparteix beneficis- es finança principalment amb les col·laboracions d'entitats sòcies, associacions o cooperatives de caire social i sostenible, que estan obligades a desemborsar un capital mínim de 901,52 euros, remunerat a un tipus d'interès que decideix l'assemblea general.

Els socis de Coop57 han de demostrar que duen a terme una activitat econòmica autònoma, generen algun tipus d'impacte social i laboral i compleixen amb uns criteris ètics de gestió.

Entre les cooperatives associades destaca MolMatric (antic fabricant de matrius per al sector automòbil que intenta diversificar-se cap al ferrocarril i renovables) i les dedicades a promoure la pagesia, projectes agroecològics o de quilòmetre zero.

Els dipòsits de Coop57 no estan protegits per l'Estat ni pel Fons de Garantia de Dipòsits, però la cooperativa afirma que un 15% dels fons es dipositen en un compte bancari per protegir-los.

Pel que fa a la morositat dels préstecs, que és aproximadament de l'1%, la filosofia és rebutjar les garanties patrimonials. "Trobem injust que els socis hagin de respondre segons les seves propietats: no volem quedar-nos amb els seus immobles", diu Grassiot.

Els préstecs estan limitats a 200.000 euros i han desenvolupat un sistema de garanties personals.

stats