GLOSSARI
Empreses 16/09/2012

Condicionalitat

Jordi Fabregat
1 min

En la reunió del 6 de setembre el BCE va anunciar que compraria una quantitat il·limitada de deute espanyol al mercat secundari. Aquesta és l'esperada bona notícia. No obstant, el banc va afegir que aquesta ajuda estava subjecta a "estricta condicionalitat".

A la pràctica, això implica que, per iniciar el procediment de la compra dels bons, el govern espanyol demani ajuda a Brussel·les. Així que no es podrà fer d'amagat, que és el que pretenia Mariano Rajoy. Si no hi ha canvis, haurem de demanar ajuda perquè els fons d'estabilitat accedeixin a comprar deute públic espanyol al mercat primari, és a dir, per al nou deute que s'hagi d'emetre. Recordem que el BCE no està autoritzat a comprar deute al mercat primari. Però l'ajuda de Brussel·les està condicionada al fet que el país que la sol·licita compleixi unes determinades condicions.

Mariano Rajoy ja ha dit que estudiarà les condicions que se'ns imposen per decidir si accepta el rescat. L'acceptació de Brussel·les és prèvia a la possibilitat de compra de deute per part del BCE. El govern espanyol intentarà no passar pel tràngol de demanar ajuda. Però, sense aquesta ajuda, no és fàcil que la prima de risc es mantingui baixa i que Espanya pugui emetre a costos suportables. Així que jo ja m'aniria preparant per conèixer-ne les condicions. Esperem que les mesures que ja hem implementat pel que fa a pujades d'impostos i retallades siguin suficients per a aquest 2012. La resta de mesures es detallaran en els pròxims pressupostos de l'Estat, corresponents al 2013 i que s'haurien de presentar aquesta mateixa tardor.

stats