COMERÇ ELECTRÒNIC
Empreses 03/05/2015

Comprar pels ulls: arriba l’era del ‘visual shopping’

L’‘start-up’ catalana Wide Eyes Technologies permet localitzar a la xarxa articles de moda que l’usuari trobi en fotografies o en la vida real

-paula Solanas
3 min
Comprar pels ulls: arriba l’era del ‘visual shopping’

Si una imatge val més que mil paraules, per què busquem les nostres compres per internet a través de text? Aquesta és la pregunta que es van fer a Wide Eyes Technologies, una start-up que treballa en una tecnologia de reconeixement d’imatges que permet trobar productes concrets o similars a través d’una fotografia. Batejats com el Shazam de la moda, volen crear una nova experiència de compra.

“Som éssers visuals, és part del nostre ADN”, afirma Sandra Puerto, directora de comunicació de Wide Eyes Technologies. “Responem a la dita de tota la vida: ho vull, ho tinc; nosaltres volem estalviar les dificultats de trobar el que desitges quan l’única pista que tens és una fotografia”, explica Puerto. La immediatesa de les xarxes socials i els smartphones és el seu aliat: si t’agraden les sabates que porta algú, pots descobrir on pots comprar-les gràcies al telèfon.

El seu banc de proves és l’aplicació Similify, que permet capturar articles de moda a través de la càmera del mòbil i trobar el model exacte o un de similar en plataformes d’ e-commerce associades. L’aplicació els ajuda a generar trànsit cap a les webs de comerç online, a qui cobren una comissió per les vendes o clics que faciliten.

De tota manera, el focus del seu negoci està centrat a continuar desenvolupant la tecnologia i vendre-la com a servei per a altres empreses. Creuen que el sector de la moda podria integrar cercadors que permetin trobar productes semblants als que el client desitja o recomanar combinacions de roba que responguin a les tendències actuals.

La diferència amb altres eines de reconeixement d’imatges, com ara el mateix Google Images, és en els algoritmes. “Nosaltres som més efectius, ja que Google Images només analitza els píxels concrets d’una foto, però no el contingut. Així doncs, no podries trobar un article que capturessis pel carrer si no és la fotografia perfecta que Google té com a referència”, explica Puerto.

La idea de negoci també ve d’un recull d’experiències personals. Puerto recorda que va veure pel carrer una noia amb unes sabates que li van cridar l’atenció. Va recórrer la ciutat buscant-les i va rastrejar webs a internet fins que les va acabar trobant uns mesos després. “Per al comprador el temps és or, igual que per a l’empresa. Hem comprovat que com més temps passen els clients buscant productes en xarxa, menys compren, ja que es perd l’impuls inicial de la compra”, afirma Puerto.

Els socis fundadors, que van iniciar el projecte el 2013, també reflecteixen aquesta unió entre empresa i innovació. El conseller delegat de Wide Eyes Technologies, Luis Manent, i el director financer, Rodolfo Guichón, es van conèixer en un MBA. Els altres dos membres de l’equip fundador són Long Long Yu i Miguel Pousa, responsables de tecnologia i d’operacions respectivament, que van estudiar un màster sobre visió per ordinador. Els primers tenien el pla de negoci i els segons les eines per desenvolupar la tecnologia. Així doncs, es van unir i van aconseguir un finançament inicial de 577.000 euros entre ajuts públics i inversors privats per invertir en la recerca i desenvolupament d’aquesta solució. La companyia no vol revelar quins objectius de facturació té per a aquest any.

El seu primer aparador va ser l’últim Mobile World Congress, on van formar part del programa 4YFN de trobada entre start-ups del sector mòbil i possibles inversors, i van poder presentar in situ les possibilitats d’aquesta tecnologia.

A l’inici del projecte, Similify es limitava al mercat de sabates espanyol, però ara ja miren més enllà i obren el seu ventall a tot tipus d’articles de moda. En un context en què consumir passa per la pantalla del mòbil, Wide Eyes Technologies no es tanca portes i assegura que el que proposen es podria aplicar a tots els sectors en què la imatge té un pes important. “Si es vol diferenciar entre la competència, l’ e-commerce haurà d’evolucionar al mateix ritme que la tecnologia, i això passa per donar una experiència única al client”, conclou Puerto.

stats