Empreses 13/04/2014

Colonial es vol rejovenir vuit anys

La immobiliària s’assegura l’èxit de l’ampliació de capital que li ha de permetre tornar als seus orígens

Dani Sánchez Ugart
2 min

Colonial està a punt de convertir-se en la primera gran immobiliària de l’Estat que se’n surt després de flirtejar amb la fallida. La companyia va llançar ahir una ampliació de capital que li ha de permetre desfer-se del seu vell deute i renéixer com a empresa sanejada i participada per inversors del sector (fins ara estava participada majoritàriament per la banca creditora).

Les perspectives per a aquesta ampliació de capital no podrien ser més positives. En els dies previs al seu llançament diversos inversors han decidit prendre posicions i han començat a comprar accions a l’antiga banca creditora, per assegurar-se poder subscriure l’ampliació, en què tindran preferència els actuals socis. L’entrada del fons sobirà de Qatar, propietari, entre d’altres, de l’Hotel W de Barcelona, va disparar dimecres les accions i se suma a l’entrada del grup Villar Mir, que ja controla més d’un 24% de la societat i és l’accionista de referència.

Aquesta setmana Colonial va celebrar una junta extraordinària d’accionistes en la qual es va aprovar en 266 milions l’ampliació de capital, prevista inicialment de 1.000 milions d’euros. Amb aquests diners extra la companyia evitarà vendre una part de SFL, la seva filial francesa. A més, l’empresa va anunciar també la subscripció d’un nou crèdit de 1.040 milions d’euros, concedit per bancs, però també fons de pensions i fons sobirans. Amb aquests diners, Colonial cancel·larà el deute de 2.000 milions i es quedarà amb un passiu total de 1.040 milions d’euros, amb més de 250 milions a la caixa per continuar amb el seu model de negoci.

L’empresa també va anunciar aquesta setmana que s’ha assegurat l’èxit de l’ampliació de capital, gràcies a una assegurança amb Morgan Stanley. Ja té compromesos 572 milions, que posaran Villar Mir, MoraBanc i el fons llatinoamericà Santo Domingo.

A partir d’ara Colonial es dedicarà a fer el que feia de bon començament: llogar oficines. El president de l’entitat, Juan José Brugera, va dir en la roda de premsa posterior a la junta que, després d’aquest procés, Colonial “torna a ser el que era abans del 2006”. Aleshores Luis Portillo va aconseguir el control de la companyia i hi va introduir el negoci de la promoció residencial. La crisi immobiliària va castigar amb especial duresa aquests actius i la companyia, davant la impossibilitat de pagar els seus deutes, va donar entrada a la banca creditora al seu accionariat. Vuit anys després sembla que el retorn als orígens de Colonial està a punt.

stats