ALIMENTACIÓ
XAVIER GRAU

Collites ecològiques a les fàbriques en desús de xips

Toshiba cultiva vegetals que allarguen la seva frescor i durada pel fet de ser cultivats a les fàbriques estèrils on abans es feien aparells electrònics

Collites ecològiques a les fàbriques en desús de xips / IDOIA VALLVERDÚ Zoom

LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL va fer que molta població del sector primari, l’agricultura i la ramaderia fes un salt cap al sector industrial i la urbanització. Ara el que se’n diu societat postindustrial té molt en compte la sostenibilitat. I una de les grans indústries del Japó, Toshiba, s’hi apunta. La multinacional especialitzada en productes electrònics ja fa molt de temps que ha inclòs el concepte de sostenibilitat en els seus productes, sobretot en els de gestió energètica i il·luminació.

Ara ha fet un pas més: reutilitzar les fàbriques en desús per produir-hi vegetals cultivats sense pesticides. La prova s’ha fet en una fàbrica aturada a Yokosuka, a la província de Kanagawa. Ja n’ha tret la primera collita. Són verdures i hortalisses que tenen un gran avantatge: duren molt més sense fer-se malbé, tot i que es cultiven sense productes químics. En el fons, agricultura ecològica. El japonesos ja poden comprar aquests productes als supermercats, botigues d’alimentació i fins i tot en espais gurmet i restaurants. La clau d’aquests vegetals és que s’han cultivat en plantacions estèrils. Com? Doncs aprofitant la fàbrica de semiconductors que ja no s’utilitza. És una planta industrial d’alta tecnologia on es feien molts dels components, per exemple, d’ordinadors, televisors i altres aparells electrònics. Aquest tipus de factories necessiten un ambient estèril i net perquè els components surtin impol·luts de fàbrica.

Un cop abandonada la fabricació, la lògica hauria dut a enderrocar les instal·lacions o reubicar-hi algun altre tipus de negoci industrial. Però els tècnics de Toshiba van pensar que per què no es retornava a la producció agrícola.

La nova generació de plantacions aprofita les denominades factories de cicle tancat, on es feien xips. Són el que se’n diu sales blanques, lliures de gèrmens. El cultiu en aquest lloc permet allargar la frescor dels vegetals que s’hi han cultivat. A més, s’hi utilitza tecnologia avançada d’il·luminació fluorescent amb una freqüència d’ona de la llum optimitzada per fer créixer els vegetals i nous sistemes d’aire condicionat que mantenen la temperatura i la humitat en el punt ideal per al cultiu.

Com a multinacional tecnològica que és, Toshiba també ha decidit monitoritzar de manera remota el cultiu, cosa que fa possible que es pugui controlar el creixement dels vegetals i hortalisses al moment i saber exactament quan s’ha de fer la collita, alhora que també s’ha posat en marxa l’equipament adequat per esterilitzar el material d’embalatge. Ara s’està estudiant també la possibilitat de preparar amanides enriquides amb vitamina C o altres elements beneficiosos per a la salut.

El resultat final és la comercialització d’uns vegetals i hortalisses estèrils, frescos i en un embalatge que n’assegura una llarga durada. És venen a les botigues en el conegut format de bosses d’amanida, que inclouen enciam, espinacs i brots. I tot i que en el conjunt de la multinacional no té un gran pes com a negoci, la companyia hi aposta. El primer any la previsió és vendre tres milions de bosses de vegetals, amb una facturació al voltant dels 2,1 milions d’euros.

Tot i això, l’empresa no ho planteja només com un experiment; el projecte és més ambiciós. Toshiba vol expandir aquest nou negoci i fins i tot es planteja fer una gran planta de cultiu fora del Japó i vendre la seva tecnologia de cultiu a la resta del món. Toshiba ja és present al negoci de la salut, per exemple en el diagnòstic per la imatge, però vol fer un pas més enllà promovent la millora de l’alimentació, l’aigua i la qualitat de l’aire, i aquests cultius la situa dins d’aquesta línia d’apostar per “un nou concepte d’innovació”.