NOVES IDEES
Empreses 25/11/2012

'Coaching' per ajudar a recol·locar els aturats

L'Alejandro i el Ferran ofereixen cursos per a aturats que, enmig de la crisi, no saben com superar els processos de selecció que els permetin tornar a tenir feina. "Molta gent va a les entrevistes com qui va a l'escorxador", asseguren. La seva feina és ajudar-los a explotar les seves virtuts

Vicenç Moliné
3 min
'Coaching' per ajudar a recol·locar
 Els aturats

Les entrevistes de feina són el moment clau d'un procés de selecció de personal. El candidat, si hi arriba, es troba cara a cara amb la persona que ha decidir si li dóna la feina que tant desitja o l'envia de nou a la cua de l'Inem. Aquesta situació pot provocar els nervis de qualsevol candidat i, inconscientment, fer que es vengui molt pitjor del que podria davant de l'entrevistador.

Alejandro Ylla i Ferran González creuen que una actitud positiva i proactiva en les entrevistes és clau per tenir possibilitats d'aconseguir una feina i, en moments de crisi com els actuals, han decidit oferir els seus serveis a un preu assequible. A través de la seva empresa, MarketingMe, assessoren els aturats sobre com passar amb èxit un procés de selecció i en dissenyen un de simulat que el client haurà de superar per avaluar les seves habilitats. Una vegada acabat, li expliquen per què el contractarien i per què no, alhora que li proposen com millorar.

Consultors professionals

En acabar un curs de coaching (assessorament per millorar les qualitats professionals i incrementar les possibilitats de trobar feina o prosperar laboralment) a Esade, Alejandro Ylla va tenir la idea d'oferir-ne ell a persones que els necessitessin però que no se'ls podien permetre. L'Alejandro i el Ferran -que té la seva pròpia agència d'assessorament- es van conèixer en un curs similar organitzat per l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) i junts van decidir tirar endavant el projecte. A principis del 2011 el van posar en marxa, i ofereixen un procés de selecció simulat i supervisat i les correccions posteriors per 100 euros. Pel mateix preu, refan el currículum i la carta de presentació del client o redissenyen el seu perfil a LinkedIn.

En dos anys ja han assessorat unes 200 persones i asseguren que s'han trobat "de tot". Des de directius que després de molts anys han perdut la feina i es troben desorientats en un mercat laboral que desconeixen fins a joves que tenen una experiència laboral mínima. "Els currículums de perfil més baix són els que costa més de col·locar, però hem detectat que hi ha molta demanda pel que fa a les actituds", expliquen. A les entrevistes ja no es valora tant el currículum com l'actitud.

En aquest sentit, un dels aspectes que més volen potenciar és la comunicació no verbal dels candidats. El Ferran, especialista en programació neurolingüística, assegura que els nervis i la pressió amb què es va a una entrevista de feina condicionen inconscientment el nostre comportament i les nostres reaccions, cohibint-nos i amagant el nostre potencial. "Molta gent va a les entrevistes com qui va a l'escorxador, però els entrevistadors són éssers humans com nosaltres, a qui podem seduir perquè ens contractin", opina el Ferran. Reconeix que en certa mesura ensenyen a contrarestar les tècniques dels professionals de recursos humans, que dissenyen preguntes trampa per poder identificar els punts febles del candidat.

Tot i la necessitat d'explicar de manera positiva les pròpies característiques (si ets gran no és que siguis vell, és que tens experiència), també insisteixen en la importància de dominar el vessant emocional per convèncer l'entrevistador. "Un punt de sentit de l'humor pot sumar punts, però massa pots ser contraproduent", posen com a exemple.

Sense beneficis

El Ferran reconeix que 100 euros és molt menys del que cobra un consultor qualsevol per les tres hores de feina que dediquen a cada client, però en part s'ho prenen com una activitat solidària amb la qual complementen les seves feines. "Som conscients que no guanyem diners, però creiem que tot torna. Molta de la gent que ha trobat feina amb la nostra ajuda ens està agraïda i ens recomana", assegura. A dia d'avui, seixanta dels dos centenars d'aturats que han assessorat a través de MarketingMe ja han trobat feina.

stats