TRANSPORT
JÚLIA MANRESA

Ciclistes il·luminats 360 graus

Revolights és un dispositiu que il·lumina les rodes de la bicicleta i que arribarà dels Estats Units a Catalunya a través d’una ‘start-up’ de Barcelona

Ciclistes  il·luminats 360 graus / ARA Zoom

Kent Frankovich era un dels molts estudiants d’enginyeria mecànica de la universitat nord-americana de Stanford que es movia en bicicleta del campus a casa. “Només amb la llum que duia enganxada al casc era impossible estar a l’aguait dels obstacles de la carretera”, explica. Al principi la idea era senzilla: crear una manera millor d’il·luminar el camí del ciclista. Així va ser com aquest estudiant nord-americà va adonar-se que el millor angle era el que quedava més a prop de terra. “Les rodes van ser el millor candidat”, aclareix.

D’aquí neix Revolights, una start-up sorgida de l’acceleradora Kickstarter l’any 2011 que ha ideat unes anelles de llums leds intel·ligents que s’enganxen als eixos de la roda i il·luminen la bicicleta a 360 graus. Els llums se sincronitzen amb l’eix i amb el fre, de manera que funcionen amb la pedalada però també s’activen quan s’atura la bicicleta. “L’objectiu és millorar la seguretat del ciclista a través d’un sistema inèdit d’il·luminació”, explica el fundador.

El mateix Kent Frankovich va desenvolupar el prototip i va començar a utilitzar-lo per anar del laboratori a la universitat. “Quan els ciclistes em paraven per preguntar-me pels llums i altres conductors em donaven les gràcies per la visibilitat de la bicicleta vaig adonar-me del potencial de la idea”, confessa.

L'intent va ser un èxit. Van entrar en un programa d’acceleració i van aconseguir captar cinc vegades més finançament del que s’esperaven. L’any 2011 van captar 215.000 dòlars, als quals se’n van sumar 300.000 més l’abril del 2013. A partir d’aleshores van començar a vendre a través d’internet, però també han aconseguit distribuir el producte en botigues especialitzades, la més gran de les quals és REI, que ven Revolights arreu dels Estats Units, però també té alguns distribuïdors a Europa.

A Catalunya i Espanya serà Bikebitants qui comercialitzarà Revolights. Aquesta plataforma de comerç online, que acaba de néixer, està especialitzada en productes innovadors i sostenibles per a ciclistes urbans, i l’han impulsat Miguel Belenguer i Oriol Huesa, dos emprenedors de Barcelona. Bikebitants comercialitzarà Eclipse, que és el segon model de Revolights. Costa 250 euros i inclou una aplicació per a mòbil o smartwatch que informa sobre l’estat de la bateria, la previsió del temps, fa un seguiment del trajecte i, a través de Bluetooth, permet encendre o apagar el dispositiu a distància.