ELENA FREIXA

Càpsules biodegradables de cafè torrat a Catalunya

La cooperativa catalana Alternativa 3 ven un envàs ecològic compatible amb les Nespresso i es prepara per exportar-lo a Europa

El fenomen de les càpsules de cafè s’ha accelerat amb la popularització de les cafeteres Nespresso a les llars i centres de treball, i ha dut els productors de cafè a adaptar-se al canvi d’hàbits dels consumidors. La cooperativa catalana Alternativa 3 acaba de llançar al mercat la primera solució amb segell català per satisfer el consumidor sensible amb el medi ambient i que buscava una opció dins l’òrbita del comerç just. Es tracta de càpsules fetes amb un plàstic 100% biodegradable i plenes del cafè que Alternativa 3 importa garantint les condicions de treball dels que treballen a les plantacions d’origen. El cafè, que té el segell de producte de Comerç Just, es torra a les instal·lacions de la cooperativa a Terrassa.

Alternativa 3 ha treballat en les càpsules durant tres anys, fins a trobar un plàstic que, en el procés de degradació, no deixés cap traça que alterés el gust del cafè, explica Maria Fernández, que és la responsable de màrqueting de la cooperativa. Finalment, un proveïdor català els ha donat la solució i el resultat són unes càpsules 100% compatibles amb les Nespresso que conserven el gust del cafè intacte i que, a més a més, “van a parar directament al contenidor de la brossa orgànica, el marró”, destaca Fernández. Només hi ha una petita tapa d’alumini a cada càpsula, perquè, per llei, el cafè ha de dur un embolcall d’aquest material que, a més, impedeixi que es perdi l’aroma.

Les càpsules es van presentar al saló Alimentaria la setmana passada i van despertar interès, assegura Fernández. A banda de començar-se a distribuir a tota la xarxa de botigues de productes ecològics i petits punts de venda on Alternativa 3 ja ven la resta dels seus productes tant a Catalunya com a Espanya, les càpsules poden obrir per primer cop les portes al mercat exterior. Estan a punt de tancar els primers acords per vendre-les a França i a Àustria abans de l’estiu.

El preu, assegura Fernández, no és un fre per al tipus de públic al qual es dirigeixen. “Estem en línia amb el preu del cafè d’alta gamma i els nostres marges són petits, perquè oferim un cafè que és de primera buscant només la sostenibilitat de la cooperativa”, defensa la responsable de màrqueting.

Alternativa 3 va néixer l’any 1992 com una cooperativa importadora, però, de seguida, només tres anys més tard, va passar a ser elaboradora de productes de comerç just. L’any passat va facturar 1,3 milions d’euros, un 12% més, i espera tornar a créixer igual aquest any.

Les 14 persones que formen part de la plantilla elaboren no només el cafè (en càpsules i paquets tradicionals) sinó també productes de cacau instantani i xocolata a la tassa i sucres. La primera matèria es compra en origen (el cafè arriba en gra en verd per torrar-se a Catalunya després) i es garanteixen unes condicions de no explotació dels treballadors, ni dels infants, un preu just mínim fixat per als productors i un finançament previ al productor perquè pugui conrear. En concret, la cooperativa paga per avançat com a mínim el 50% de la comanda i es finança a través de banca ètica com Oikocredit.