L'ENTREVISTA
Empreses 17/03/2013

Miquel Barceló: "Cap inversor m'ha dit mai que li preocupi el procés sobiranista"

Entrevista al director del Barcelona Key, un projecte de recerca que pretén moure 4.000 persones

Dani Sánchez Ugart
3 min

Com a responsable del projecte Barcelona Key, Miquel Barceló ha assumit la tasca de trobar inversions per a un projecte de recerca que pretén moure 4.000 persones i aixecar 84.000 metres quadrats d'edificis. I ho ha fet, potser, en el moment més complicat per a l'economia del país.

¿Per on van les idees que s'han presentat al Barcelona Key?

Són institucions de docència universitària, de recerca i empreses relacionades amb activitats intensives en coneixement. Això és un nou model d'atracció d'inversions molt específic. Es tracta de presentar els actius de Barcelona i Catalunya (localització, qualitat de vida, infraestructures del coneixement, entre d'altres). És a dir, són universitats que pensen que creant un campus a Barcelona poden obrir mercat.

Sempre que s'implantin en el terreny.

Els oferim un espai emblemàtic a Barcelona, a tocar del port. L'objectiu és que el 2014 tinguem els projectes i que es comencin a instal·lar. Seran fins a 84.000 metres quadrats dedicats al coneixement.

Qui ho pagarà?

Saps?, quan va arribar Josep Pla a Nova York el primer que va dir va ser: "I tot això qui ho paga?" Es una pregunta que aquí ens fem molt [riu]. Ho pagarà o el mateix inversor, o el promotor si és ell qui fa el projecte, que si el fa en sòl privat l'haurà de comprar, i si ho fa en sòl públic haurà de tenir una concessió.

En tot cas, ¿no hi haurà diners públics més enllà de la cessió del sòl?

Estrictament no. Tot i que el sòl ja val molts diners! Però si amb algun projecte el Govern decidís pactar algun altre tipus de participació ho podria fer.

De quin camp són?

N'hi ha d'enginyeria, com la universitat que els envoltarà, però poden ser d'altres camps.

¿I estan per sobre, per sota o en la línia del que s'esperaven?

Vam fer una previsió. Vam activar per sobre de 200 focus d'interès i vam intentar que hi hagués un retorn de 40 o 50, i ens hi estem acostant. Ens han dit que hi volen participar. Aquest ha sigut el centre de la nostra activitat fins ara. El que ja estem veient és que la resposta confirma la idea inicial que va tenir el conseller d'Economia. És un model que ha fet amb molt d'èxit la ciutat de Nova York amb Roosevelt Island i volíem provar si funciona aquí. De moment puc dir que sí.

¿Tenen previsions d'inversió?

És aviat per dir-ho. La inversió immobiliària en si costarà uns 150 milions d'euros. Però això no és el més important. Ho és l'activitat que poden generar les 4.000 persones que poden acabar aquí.

Em pot dir algun nom?

Ara no te'n puc donar cap. El concurs d'idees ha de ser confidencial per naturalesa. Això es farà públic quan es resolgui, al mes de maig. De moment, crec que pinta bé.

¿Però són pocs i grans o molts i petits?

Hi ha de tot. Nosaltres pensem que tan important pot ser el gran projecte com el que té molt potencial de creixement.

Quin interès té una universitat a obrir un campus en un altre país?

La competència internacional en el món universitari és brutal. Una universitat que té un campus a l'Àsia i un a Amèrica, a Barcelona té la connexió amb Catalunya, Europa i fins i tot l'Amèrica Llatina. Tens una posició geoestratègica molt important.

¿Forma part de l'estratègia per ser el Massachusetts d'Europa?

L'hi hauries de preguntar al conseller, que suposo que li agradaria. Però això és una peça petita que suma, perquè és economia del coneixement.

¿Ha afectat la situació a Espanya? ¿I el procés sobiranista?

Cap inversor m'ha dit mai que li preocupi el procés sobiranista. A la gent li interessa el projecte i la realitat de la ciutat i de l'entorn. Mai m'ha aparegut com un tema limitador. Tampoc sé si ho estaven pensant i no m'ho deien. El que és evident és que avui, parlar fora d'Europa i a Europa d'inversions a Espanya penalitza, perquè es vincula amb les incerteses per la situació del deute.

-----------------------------------------

PERFIL

La tasca és titànica. Miquel Barceló ha d'atreure universitats i centres de recerca estrangers perquè s'instal·lin a Barcelona, en un terreny a tocar del port, a la frontera amb Sant Adrià de Besòs. L'Ajuntament i la Generalitat li han encarregat que imiti a la ciutat el projecte Roosevelt Island, que vol fer un centre de recerca internacional a Nova York. Per fer-ho, però, aquest assessor, que presideix també la consultora Innopro, ha hagut de lluitar contra l'estigma de país epicentre de la crisi que té Espanya. De moment, diu, està "molt content" amb la resposta que han obtingut de les universitats estrangeres. Defuig parlar del "Massachusetts d'Europa", com s'ha fet des del Govern, però posa l'accent en la importància de l'economia del coneixement com a motor de creixement.

stats