A FONS
Empreses 23/12/2012

Alfons Femenía: "Cal fomentar la transferència de tecnologia"

Alfons Femenía Director del departament de patents del bufet Herrero & Asociados

Andrea Rodés
2 min
"Cal fomentar  la transferència  de tecnologia"

01 Quins avantatges suposa la creació d'una patent única europea?

Les empreses tindran més opcions a l'hora de triar com patentar la seva tecnologia. Fins ara havien de validar la patent per cada país que els interessés i pagar les taxes anuals de manteniment corresponents. Ara hauran de veure si els surt més a compte pagar una anualitat única i estar protegits a 25 països, o seguir pagant una taxa en aquells països en què els interessi tenir protecció. Els avantatges reals es podran valorar quan es tinguin dades concretes dels costos reals que tindrà la patent unitària.

02 ¿La burocràcia i la falta d'integració ens han fet menys competitius que els EUA?

Als EUA el procés de concessió d'una patent no sempre és més curt que una patent europea, la diferència és que a la UE cal validar-la per cada país que es desitgi, amb la seva corresponent despesa. D'altra banda, els requisits de patentabilitat als EUA són més flexibles en alguns casos. La legislació europea estableix que les patents han de tenir un component tècnic, i això exclou, per exemple, algun tipus de software, mentre que als EUA pots registrar aplicacions mòbils sense aquest caràcter tècnic. Als EUA només es valora si la invenció és nova i útil.

03 Quin és el següent repte?

Es tracta que les patents no es quedin a l'armari com una eina per si algú et copia, sinó que tinguin un rendiment econòmic i arribin al mercat. Això vol dir fomentar la transferència de la tecnologia i incrementar la col·laboració entre investigadors, inversors i empreses. En aquest sentit els EUA sí que estan molt més avançats. Cal eliminar la cultura que les patents no serveixen per a res i són molt cares. Són un actiu de les empreses i una inversió.

stats