Empreses 01/07/2012

CaixaBank ja lidera el mercat espanyol

Amb la integració de Banca Cívica l'entitat financera suma uns actius de 342.000 milions d'euros

Ignasi Pujol
2 min
CaixaBank ja lidera el mercat espanyol

Tot feia indicar que CaixaBank no podia deixar passar l'oportunitat d'engreixar la seva cartera d'actius aprofitant la reestructuració del sistema financer espanyol impulsada pel govern espanyol. I així ho ha fet.

De manera discreta, silenciosa, fidel a la manera de fer de La Caixa, ha integrat Banca Cívica -una entitat financera efímera, fruit de la fusió de Caja Navarra, Caja Burgos, Cajasol y Caja Canarias- i s'ha convertit en el primer banc del mercat espanyol, amb més de 13 milions de clients i amb uns actius de 342.000 milions d'euros, dels quals 231.000 milions són crèdits.

Els recursos totals de clients s'eleven fins als 305.000 milions, dels quals 179.000 són dipòsits. La junta general extraordinària de CaixaBank va aprovar dimarts la fusió per absorció de Banca Cívica.

El president de l'entitat financera, Isidre Fainé, va assenyalar que l'operació, "a més d'un bon encaix estratègic, és molt positiva per a l'accionista des del punt de vista financer", perquè "el benefici per acció augmentarà més d'un 20% a partir del 2014, la rendibilitat sobre el capital invertit serà superior al 20% i es produeixen estalvis en costos de 540 milions d'euros anuals". Fainé va remarcar que la integració de Banca Cívica no requerirà ajudes públiques ni tindrà cap cost per a la resta del sector financer.

Tres milions de clients

El conseller delegat de CaixaBank, Juan María Nin, va comentar que Banca Cívica representa "al voltant del 25% del balanç de CaixaBank, té una forta presència en regions complementàries a les de La Caixa i aporta tres milions de clients".

La integració de Banca Cívica suposa la incorporació de 85.000 nous accionistes procedents de l'entitat absorbida, que se sumen als 800.000 accionistes de CaixaBank.

En el torn d'intervencions de la junta, els representants dels sindicats CCOO i UGT van aplaudir la integració de Banca Cívica però van coincidir a criticar enèrgicament la incorporació com a consellers de CaixaBank d'Enrique Goñi i Antonio Pulido, copresidents de Banca Cívica, en considerar que "són dos gestors de dubtosa professionalitat", segons la representant d'UGT.

En relació amb el reial decret sobre sanejament i venda dels actius immobiliaris, CaixaBank va reiterar que podrà absorbir l'impacte de 2.102 milions d'euros "gràcies a l'elevada generació de resultats d'explotació", que en el primer trimestre ja van ascendir a 889 milions d'euros, i la capacitat de materialitzar plusvàlues per la gestió del balanç.

Pel que fa a les provisions de Banca Cívica, CaixaBank va estimar un import brut de 3.400 milions d'ajustos a valor raonable del balanç de Banca Cívica previ a la seva integració.

Nin va subratllar que el banc és una de les tres entitats espanyoles -juntament amb el Santander i el BBVA- que no requerirà auxili financer d'Europa després de l'auditoria d'Oliver Wyman i Roland Berger.

stats