CaixaBank enfila la reordenació final

L'entitat s'acosta a l'objectiu dels 800.000 petits accionistes i duplica el tram minorista fins al 44%

Després de la reducció a la meitat del pes a GFI Inbursa i la decisió de no participar en l'ampliació de capital d'Erste Bank, La Caixa ha optat per posar fil a l'agulla i ser la primera entitat a acostar-se a la futura llei de caixes. Les fundacions bancàries, la nova figura en què s'hauran de convertir les poques caixes que queden amb una participació superior al 50% en el capital als bancs que van crear (La Caixa i les matrius de Kutxabank, Ibercaja i Unicaja), s'hauran de posar en marxa l'any que ve.

La Caixa s'ha volgut avançar, i aquesta setmana ha dut a terme dues operacions importants dirigides als mercats de capitals. La penalització de la participació en empreses per sobre del 10% del capital que es desprèn de les normes de Basilea III ha forçat la venda d'un 2,5% de Repsol en mans de CaixaBank, a través d'una emissió de bons convertibles en tres anys.

D'aquesta manera, si es transformen tots els bons en accions en la data de venciment, CaixaBank passarà a controlar un 9,5% de la petroliera.

Però l'operació més rellevant ha estat que La Caixa ha captat 1.650 milions d'euros d'inversors institucionals per la venda d'accions i d'una emissió de bons, amb el mateix sistema que el de Repsol. L'èxit de l'operació ha suposat una demanda dels inversors de 4.500 milions.

Capital de control

Això vol dir que el capital de control de La Caixa sobre CaixaBank s'haurà reduït del 65,5% al 55,72%, tenint en compte que els bons es converteixen en accions en la data de venciment, prevista per al 25 de novembre del 2017. A hores d'ara, el pes de La Caixa al seu banc se situa en el 65,25%, només amb la venda de les accions que s'ha dut a terme.

Al marge de la reducció de la presència de La Caixa al capital de CaixaBank, segons mana la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) dins les condicions del rescat financer que des de fa tres dies ja és passat, la col·locació a borsa d'aquesta setmana també ha permès millorar la solvència de La Caixa (la de CaixaBank es queda igual). Així, el capital de màxima qualitat de la matriu del grup financer català, situat actualment en el 11,9%, augmentarà en 100 punts bàsics amb la conversió dels bons.

En tot cas, la tercera derivada que destaca La Caixa és l'increment de la presència dels petits accionistes al capital de CaixaBank. Quan el banc va sortir a borsa amb l'herència de Criteria el juliol del 2011, La Caixa controlava prop del 80% de l'accionariat, un percentatge que es reduirà fins al 55,72% explicat el 2017.

Si ho mirem des de l'altra banda del taulell, els petits accionistes s'han duplicat, passant del 20% al 44% de manera potencial en quatre anys. La base accionarial minorista de CaixaBank s'ha augmentat dels 365.000 accionistes fins als 745.000 d'ara, molt a prop de l'objectiu de 800.000 fixat el 2011.