FINANCES
Empreses 20/05/2012

Cacaolat i Rodilla impulsen Damm

Els nous negocis del grup permeten augmentar les vendes en un 8% durant el primer trimestre

V. Moliné / E. Freixa
2 min
Cacaolat i Rodilla impulsen Damm

El grup cerveser català Damm ja ha recollit els primers fruits com a copropietari de Cacaolat. El creixement de la facturació en un 8% durant el primer trimestre, fins arribar als 180 milions d'euros, va arribar gràcies als nous negocis del grup, que són la marca de batuts de xocolata i el grup de restauració Rodilla, que es especialment fort a Madrid i en el qual l'empresa té el 75% del capital. El negoci de la cervesa -Damm SA- va disminuir, en canvi, un 10% els ingressos en el mateix període, fins als 116 milions d'euros.

Malgrat que l'empresa no va donar més detalls de l'impacte de Cacaolat als seus comptes, va reconèixer que l'evolució positiva de les vendes de la marca es veu reflectida en els números del grup. Damm és propietària, juntament amb el grup Cobega (distribuïdora de Coca-cola) de la marca de batuts, després de presentar la millor oferta durant el procés concursal que es va tancar definitivament a principis d'any.

L'augment de costos de producció, per l'encariment de les matèries primes i els materials d'embalatge, així com els costos de distribució, que també van pujar per l'augment del preu del combustible, van impactar negativament en els resultats de Damm. Els costos laborals van augmentar en línia amb el creixement del grup, que ja té una plantilla de 3.189 treballadors.

L'empresa, que cotitza a borsa, va repartir al març un dividend de tres cèntims bruts per acció. En total es van distribuir entre els inversors 7,3 milions d'euros a compte dels 90 milions de beneficis de l'any passat. L'actual preu per acció ronda els sis euros.

Inversions

El grup Damm ha invertit un total de 37 milions d'euros en el primer trimestre del 2012, segons s'explica a la memòria de la companyia. L'esforç inversor del grup se centra ara a acabar les instal·lacions logístiques a la Zona Franca, consolidar la fàbrica al Prat de Llobregat i reforçar la fàbrica cervesera de Santarém, a Portugal, adquirida l'any 2011. L'informe també assenyala els 130 milions que, juntament amb Cobega, invertirà en Cacaolat a partir d'ara. Aquesta suma li va permetre guanyar el concurs per Cacaolat al novembre i posar fi a un any d'incertesa sobre el futur de la marca catalana després que el seu anterior propietari, Clesa, entrés en suspensió de pagaments. L'acord, a part d'incrementar els ingressos del grup Damm, va permetre evitar l'acomiadament de la plantilla de Cacaolat, que es traslladarà des del barri del Poblenou a Santa Coloma de Gramanet, on hi ha l'antiga fàbrica de Damm. A més, es va recuperar la fàbrica de Saragossa que estava tancada a l'espera que es materialitzés un ERO sobre tota la plantilla.

A part d'ampliar els seus negocis a Catalunya i Espanya, Damm ha seguit amb la seva expansió internacional amb la compra de la cervesera Tagus, també a Portugal, a la qual invertirà 2,6 milions d'euros.

stats