10/04/2016

Botifarra de Facebook a les autoritats

2 min

WhatsApp va ampliar dimarts als xats de grup i a les converses de veu el xifratge que ja aplicava des del 2014 als xats individuals, convertint-se així en una plataforma integral de comunicacions pràcticament inviolables. Com que el xifratge s’aplica en el telèfon d’origen i es desxifra en el de destí, encara que algú intercepti la comunicació en trànsit o als servidors de WhatsApp, no podrà llegir-la ni escoltar-la. Qualsevol dubte en aquest sentit queda esvaït per l’ús del protocol Signal d’Open Whisper Systems, considerat de confiança per l’Electronic Frontier Foundation. La novetat explica l’anunci previ de WhatsApp sobre l’abandonament de la compatibilitat amb els BlackBerry i Symbian: el xifratge és el servei del futur que segons l’empresa li seria impossible incorporar en aquestes plataformes.

Amb més de mil milions d’usuaris potencials, WhatsApp pot ser considerada l’operadora de telefonia més gran del món, de manera que a les autoritats els ha sorgit un problema molt més greu que el mític iPhone xifrat de San Bernardino, origen de la disputa entre Apple i l’FBI. Facebook -propietària de WhatsApp- planta cara explícitament als governs, traslladant a cada usuari la responsabilitat del xifratge de les seves comunicacions. Cal recordar que aquesta mena de serveis aprofiten la numeració i les xarxes de les veritables operadores de telefonia, però sense haver de respondre als mateixos requisits legals que elles, com no es cansava d’assenyalar César Alierta.

Als meus contactes els agradarà saber que, com a usuari habitual de Signal, des d’ara em plantejo passar-me a WhatsApp. La majoria dels defectes que hi trobava han anat desapareixent. Només em falta que facin opcionals les peticions de contacte i les incorporacions a grups. Que algú em pugui escriure o agrupar-me sense el meu permís em sembla un atemptat a la intimitat més greu que la intercepció de les meves converses.

stats