Empreses 06/04/2014

Bones expectatives a l’Íbex-35

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Gairebé arribant a la cotització màxima de l’any aquesta setmana, l’Íbex-35 confirma les previsions fetes pels analistes abans d’iniciar el 2014. Totes les expectatives per a aquest any estan posades en una borsa alcista i fins i tot capaç d’arribar als 12.000 punts alguna vegada aconseguits, però ja oblidats pels inversors.

El motiu principal d’això és l’augment de la confiança i la caiguda de la prima de risc, que ajudarà al fet que la capacitat de finançament de l’economia espanyola continuï sent positiva i tingui una tendència a l’alça. Així, la millora de les previsions de les cases de ràting sobre Espanya, l’entrada de capital inversor en tots els sectors i una menor aversió al risc possibilitaran tot el que hem exposat.

La tendència en el primer trimestre de l’any ha estat alcista, tot i que s’ha mantingut en un rang lateral que s’espera que s’acabi trencant durant el 2014 per finalitzar l’any a l’alça. L’essencial, com el 2013, serà encertar amb les zones geogràfiques i amb els actius a invertir. Els millors mercats haurien de ser l’europeu i el japonès, ja que els Estats Units ja han recuperat els preus previs a la crisi, gràcies a la política laxa de la Reserva Federal, però també a l’evolució dels resultats empresarials.

En definitiva, la borsa americana ja ha recollit la recuperació econòmica i per això ara la seva evolució serà menys tendencial de la que podem esperar al mercat europeu. És possible que les millors oportunitats d’inversió sorgeixin en els països que han estat rescatats, com Espanya i Itàlia, i dins d’Espanya, fins i tot en els bancs, la reestructuració deixa marge perquè puguin produir-se pujades, encara que difícilment aconseguint els sostres assolits anteriorment. Així, ¿és un bon moment per invertir a Espanya?

D’una banda, indicadors com la taxa d’atur ens mostren una forta debilitat en el mercat espanyol. Es tracta de la segona taxa d’atur més alta de la UE, després de Grècia, i sense aspecte de millorar a curt termini. D’altra banda, els beneficis empresarials han augmentat en un 60% per sobre del previst, però les vendes no. Només un 44% de les companyies han venut més del que s’esperava.

Així i tot, malgrat que en l’últim trimestre de l’any passat el PIB ha estat una mica per sota del que s’esperava, hi ha aspectes que conviden a l’optimisme, com ara el repunt del consum privat, la inversió estrangera i les exportacions.

En termes generals, la percepció d’Espanya ha millorat. Ara la majoria d’analistes i bancs d’inversió recomanen comprar actius del mercat espanyol. Hi ha més liquiditat en els mercats, i això permet augmentar la inversió en les empreses. Però millor entrar al mercat espanyol d’una manera selecta i en valors a llarg termini.

stats