TECNOLOGIA
Empreses 12/06/2016

Bateries de paper per a les proves d’embaràs

Un equip d’investigadors catalans patenta Fuelium, un sistema biodegradable que vol fer oblidar les contaminants piles de botó

Marc Amat
2 min
Bateries de paper per a les proves d’embaràs

Una pila de botó feta de paper, sense productes tòxics i totalment biodegradable. Aquesta va ser la idea que va tenir Neus Sabaté, investigadora del Centre Nacional de Microelectrònica, ara fa quatre anys i que va aconseguir materialitzar després de mesos i mesos al laboratori. Es tracta d’una petita bateria de tan sols un centímetre quadrat pensada per a dispositius d’un sol ús que, quan entra en contacte amb un líquid aquós, reacciona i genera 1,5 volts d’energia durant un màxim de 50 minuts.

El projecte de seguida va atraure l’atenció dels investigadors Sergi Gassó i Juan Pablo Esquivel, que van detectar el gran potencial que podia tenir el producte en el camp dels dispositius mèdics, i que van unir-se a Sabaté. Sembla que no es van equivocar: sota el nom de Fuelium, l’empresa ja té converses avançades amb diverses multinacionals del sector per llicenciar-los la seva tecnologia.

“Tot va començar quan la Neus es va quedar embarassada”, explica Sergi Gassó, cofundador de Fuelium i fundador de la biotecnològica Pragmatic Diagnostics. Sabaté es va adonar que dins de l’aparell per realitzar els tests d’embaràs hi havia dues piles de botó que, un cop s’havia fet la prova, anaven a parar directament a les escombraries, amb l’impacte mediambiental que això comporta, i sense pràcticament consum. “Malgrat tot, les piles només han gastat un 1% de la seva energia”, puntualitza Gassó. La investigadora ho va tenir clar: calia canviar-ho.

Així, Sabaté va decidir centrar la seva recerca a trobar una alternativa a les piles de botó que utilitzen els dispositius mèdics d’un sol ús amb dos trets essencials: que fossin bateries biodegradables i que el seu cost de fabricació fos més baix que el sistema convencional. Ho va aconseguir. “El nostre sistema obre la porta a fer proves diagnòstiques d’embaràs, però també de malalties infeccioses, de marcadors tumorals i de detecció de consum de drogues: tot sense malmetre el medi ambient”, explica Sergi Gassó.

Si bé l’investigador prefereix no detallar el funcionament de la bateria, sí que recalca que entre els seus components no hi ha cap metall tòxic i que el paper n’és l’element essencial. “Hem aconseguit que la pila s’activi quan entra en contacte amb aigua i amb orina, i en els pròxims mesos ja estem preparant una evolució de la tecnologia que permetrà activar-la també amb sang i saliva”, concreta el cofundador.

Les ‘biotec’ catalanes surten del laboratoriAmb seu al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Fuelium ja va ser seleccionada fa uns mesos en la quarta convocatòria del Fons d’Emprenedors de la Fundació Repsol i va despertar l’interès de Jaume Amat, conseller delegat de Bioemprèn i membre dels consells d’administració de diverses biotecnològiques, que va decidir invertir-hi. Ara, Fuelium ja està negociant amb diferents multinacionals del sector i no descarta poder fer una primera ronda d’inversió a principis del 2017.

stats