PAGAMENT
FRANC MARÍN-CAMP

Barcelona, capital de les targetes de crèdit

L’alemanya Giesecke & Devrient fabrica 60 milions d’unitats cada any des del Prat de Llobregat

G&D compta amb una planta al Prat de Llobregat des d’on surten 60 milions de targetes a l’any. Zoom

EN CONSTANT EVOLUCIÓ, però sempre vinculats al pagament. El grup alemany Giesecke & Devrient (G&D) va néixer el 1852 com a impressor de bitllets i, amb els anys, va anar ampliant el negoci fins a convertir-se en un dels principals fabricants de targetes de crèdit del món. Un segle i mig després, G&D compta amb una planta al Prat de Llobregat des d’on surten 60 milions de targetes a l’any, principalment per a banca i telefonia.

La idea del director general de G&D Iberia, Andreas Lewe, és fer de Barcelona “un centre de reconeixement mundial”, i per això inverteix 3 milions d’euros anuals a la seva fàbrica catalana.

No en va la planta del Baix Llobregat és l’única d’Europa on el grup disposa d’un centre de recerca i desenvolupament (R+D), amb un centenar de professionals. En total hi treballen 400 empleats repartits en totes les fases de la cadena productiva, que va de la fabricació fins a la personalització de les targetes. Les vendes de la filial, que també té presència a Madrid i Lisboa, van ser de 55,4 milions d’euros el 2013. Aquesta xifra, però, és força inferior a la registrada el 2010, quan la facturació va ser de 80 milions d’euros gràcies a la introducció del xip a les targetes. La xifra de negoci global se situa entorn dels 1.700 milions d’euros.

Entre els principals clients de G&D hi ha entitats com La Caixa, el BBVA, Barclays o UniCredit, i també operadores de telefonia com Vodafone, Telefónica i Orange, així com diverses administracions públiques. G&D Iberia també ven les màquines que el Banc d’Espanya utilitza per verificar els bitllets.

Gieseck & Devrient compta amb 11.000 treballadors repartits per tot el món. La seu central de la companyia és a Munic, des d’on es continuen fabricant bitllets per a la Unió Europea i per a diversos països africans. Mentrestant, Barcelona continua guanyant pes dins el grup a través de les noves formes de pagament. A la planta del Prat s’hi desenvolupen diverses tecnologies, com el contactless per pagar a través del mòbil. La seva àrea de R+D, amb un creixement sostingut en l’última dècada, va obtenir uns ingressos de 2,7 milions d’euros el 2013.