BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

Bankia torna a l'Íbex

El comitè assessor de l'Íbex-35 ha decidit tornar a incloure Bankia en el selectiu de les companyies més líquides, gairebé un any després de la seva exclusió amb motiu de l'inici del procés de reestructuració en què es troba immersa l'entitat. El banc nacionalitzat substituirà Endesa a partir de demà mateix, 23 de desembre, quan també Gamesa reemplaçarà Acerinox.

Bankia està exclosa de l'Íbex des del 2 de gener. La seva tornada al parquet era un fet segur després de completar les ampliacions de capital amb motiu de l'ajuda alliberada per Brussel·les, i més encara perquè simbolitzaria el final de la reestructuració del sector financer.

Des de la primera cotització després de l'ampliació de capital per reforçar el seu balanç, el 28 de maig, el banc nacionalitzat ha duplicat el seu valor en borsa, fins a aconseguir una capitalització d'11.700 milions d'euros, més del que capitalitzen 21 dels membres de l'Íbex, entre els quals hi altres bancs com el Popular, el Sabadell i Bankinter, que estan entre els 6.700 i 3.100 milions d'euros. L'entrada de Bankia dóna encara més preponderància a un sector bancari que, amb dades d'aquesta setmana i sense incloure-hi la nacionalitzada, té un pes de gairebé el 36 per cent a l'Íbex. Si això segueix així, l'Íbex deixarà de ser un índex d'empreses i passarà a ser un índex bancari.

Així doncs, l'entitat, famosa per les seves preferents de valor zero i que ha causat un dels escàndols financers més grans en la història de l'economia espanyola, es convertirà en el quart banc cotitzat a l'Íbex. És una vergonya que després del que se n'ha ressentit l'economia espanyola, i el que han patit milers de famílies arreu del país, Bankia torni a entrar a l'Íbex com un dels principals bancs.

L'increment dels volums de negociació i l'elevat nombre d'accions disponibles de Bankia, és a dir, les que no estan en mans dels accionistes majoritaris de la societat, han fet possible la modificació del selectiu. Caldria replantejar els criteris amb què s'avalua la modificació del selectiu, ja que un pes pesant com Endesa, una empresa sòlida i que no ha necessitat rescat, ha perdut la seva posició a l'Íbex. On és l'ètica?

Corrien rumors que diverses constructores tenien tots els números de sortir de l'Íbex per la crisi immobiliària. No obstant, les constructores han aconseguit col·locar-se entre les millors de l'any. Sacyr lidera l'Íbex amb una alça del 86,99% i FCC s'anota un 52,88%. Això s'ha produït gràcies a les apostes dels inversors, majoritàriament estrangers i amb molt volum, i una de les coses en què es fixa el comitè de l'Íbex és en la qualitat del volum de contractació, com acabem de dir. Ja sabem qui mana.