CHRISTIAN DE ANGELIS

Baix Camp: Generació d'energia i clúster de noves tecnologies

El grup Borges és la principal empresa de la comarca, però la regió també destaca en transport, amb l'aeroport de Reus; energia, amb la central de Vandellòs, i turisme, amb la població de Cambrils

Amb una facturació de prop de 530 milions d'euros l'any 2011, el grup Borges és el més important de la comarca del Baix Camp, una de les zones catalanes que més bé ha travessat l'actual crisi econòmica. L'empresa de Reus, que obté tres quartes parts de la seva facturació dels mercats internacionals, ha tret profit dels productes alimentaris de les comarques tarragonines i de fer bandera de la dieta mediterrània.

Borges és representatiu no només del sector primari del Baix Camp i les comarques limítrofes, sinó també de la tradicional activitat comercial de la capital comarcal. "Una de les fortaleses de la comarca -explica l'economista Rafael Muñoz, del gabinet d'estudis de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta)- és la potència del seu sector agroalimentari, amb les comarques de l'interior que tenien a Reus com la capital de negocis".

Passat comercial

Amb orígens en l'any 1309, quan el rei Jaume II va concedir a Reus la facultat de celebrar un mercat cada dilluns, la capital del Baix Camp compta amb una llotja que marca els preus de referència a tot Europa de la fruita seca. La llotja també ha dictat sistemes de normalització i estandardització de productes agroalimentaris i cada dilluns segueix fixant els preus de 98 productes agraris i ramaderes.

El sector serveis es manté avui com el més important en l'economia del Baix Camp, amb una aportació del producte interior brut (PIB) de la comarca del 66,5% (per sota, però, de la mitjana catalana). El turisme de poblacions costaneres com Cambrils i el sector comercial impulsen aquesta activitat, que, segons Muñoz, "tot i que no compta amb tants metres i capacitat com Tarragona, sí que té més intensitat". Avui, prossegueix Muñoz, el model comercial s'ha vist afectat per la situació econòmica i funciona amb la tirada del turista rus que visita la comarca, que compta amb 8.764 places hoteleres i capacitat per a 26.727 persones als seus 19 càmpings.

Energia nuclear

Tot i això, la indústria supera al Baix Camp l'aportació que té en el PIB al conjunt de Catalunya. El factor clau que ho explica és l'energia nuclear, que té a la comarca una de les nou centrals nuclears en actiu del conjunt d'Espanya, a Vandellòs i Hospitalet de l'Infant. De fet, són dues: Vandellòs II, en funcionament, i Vandellòs I, en fase de latència des de l'any 1989.

La generació energètica fa en aquest sentit que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (Anav), que gestiona de manera conjunta les centrals de Vandellòs i Ascó (en la comarca veïna de la Ribera d'Ebre), sigui la segona empresa del Baix Camp per facturació.

Projectes frustrats

Segons Muñoz, una de les debilitats que afecten l'economia de la comarca del Baix Camp la formen "els projectes frustrats", com el que pretenia impulsar, abans de l'inici de la crisi econòmica, un clúster en el camp de la salut entorn de l'Hospital Sant Joan de Reus. Un altre exemple és el de formar un nus de transports al voltant de l'aeroport de Reus. Segons Muñoz: "No s'ha acabat de desenvolupar perquè ho hem confiat tot al Michael O'Leary" (conseller delegat de Ryanair).

A més de la seva situació geogràfica, el pas de l'autopista AP-7 i l'aeroport de Reus, la comarca compta amb un altre actiu en l'activitat logística i del transport: l'estació de l'AVE de Camp de Tarragona, ubicada entre els municipis de Perafort i la Secuita.

Clúster TIC

D'altra banda, la comarca avança en la consolidació d'altres activitats de futur amb la constitució, aquest mateix any, del Clúster TIC Reus, que compta amb la participació de l'Ajuntament de Reus, la Universitat Rovira i Virgili i les empreses T-Systems, Ticnova, INSA, Grupo Castilla, Summar i Alsys. Amb una superfície total de 5.000 metres quadrats i més de 1.000 treballadors, el sector TIC suma una cinquantena d'empreses, majoritàriament situades al Tecnoparc de Reus.

El responsable del gabinet d'estudis de la Cepta apunta a altres actius per al futur econòmic de la comarca. D'una banda, destaca la "cultura empresarial" de la comarca, amb orígens històrics i tradicionals i, de l'altra, la seva "capacitat d'estalvi". "Segurament -afegeix- les acumulacions de diners o fortunes més importants de la província són al Baix Camp".