Empreses 30/06/2013

BMN se'n va de Miquel y Costas

El banc ven el seu 18% per 48 milions, però l'empresa paperera no està preocupada pel canvi accionarial

Xavier Alegret
2 min
BMN se'n va de Miquel y Costas

El grup paperer català Miquel y Costas ha perdut el seu principal accionista: Banco Mare Nostrum (BMN). El banc ha venut aquesta setmana, de manera accelerada, el paquet accionarial del 18,34% que tenia a Miquel y Costas a diversos inversors institucionals i ha deixat Bestinver (11,27%) i Retailing (10,85%) com les principals empreses accionistes de la paperera.

L'operació, que es va dur a terme dimecres, va reportar al banc 48,2 milions d'euros, a un preu de venda de 21,10 euros per acció. És a dir, un 5,8% menys del preu de mercat de dimecres. BMN no va fer públic qui va adquirir les accions de l'empresa paperera, cosa que indica que cap dels compradors va aconseguir més del 3% dels títols del grup català, ja que, en aquest cas, és obligat informar-ne la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Mare Nostrum deixarà el consell d'administració de Miquel y Costas, de manera que els drets de vot del consell cauran per sota del 20% de l'accionariat de la paperera, segons dades de la CNMV.

Que BMN es desprengués del seu paquet no va sorprendre Miquel y Costas, que esperava la desinversió del banc sorgit de la fusió de les caixes Granada, Penedès, Múrcia i Sa Nostra. De fet, al març, el president de la paperera, Jordi Mercader, va explicar en una entrevista a l'ARA que esperava la venda de BMN i que no suposaria cap canvi en el control de la companyia. Dimecres, hores abans de l'operació, es va mostrar confiat que hi hauria companyies interessades. No es va equivocar i la venda es va tancar en poques hores.

Menys participacions

Després del tsunami financer que ha assolat Espanya, les aigües s'han calmat gràcies a les injeccions públiques, sobretot de la UE. Però la Comissió Europea va posar condicions i va recomanar a les entitats nacionalitzades o que han rebut ajuts -BMN està en aquest segon grup- que se centressin en el negoci bancari i es deixessin d'aventures immobiliàries i participacions industrials. En aquest context, la venda de la participació a Miquel y Costas entrava dins la lògica, tot i que reportava dividends al banc. Però, a més, cal afegir el fet que la participació, en origen, era de Caixa Penedès, soci durant molts anys de la paperera per una qüestió de proximitat. Amb la caixa integrada a BMN, el factor proximitat desapareixia, i més tenint en compte que el banc es va desprendre del negoci financer de Penedès a Catalunya, que va vendre al Banc Sabadell a finals del 2012.

Caixa Penedès va entrar a Miquel y Costas el 1989 i, com va explicar Jordi Mercader dimecres, la seva participació estava al voltant del 10%. Però es va anar incrementant perquè el grup paperer, en els últims anys, ha anat comprant accions pròpies en autocartera i amortitzant-les, de manera que els accionistes han guanyat participació sense invertir més. El 2010, a més, Penedès va incrementar la seva participació del 14,3% al 18,1%.

stats