GLOSSARI
Empreses 20/01/2013

BIMBOs

Les operacions BIMBO també són arriscades

Joan Tarradellas
1 min

En l'àmbit de les fusions i les adquisicions, la sigla BIMBO correspon a buy in management buy out . Comencem pel final. MBO, a seques, o management buy out , és un tipus d'adquisició d'empresa que s'està popularitzant cada vegada més. Consisteix en el fet que és el mateix equip directiu de l'empresa, i no un inversor aliè, qui la compra als seus propietaris.

Una variant del MBO és el BIMBO, és a dir, quan l'empresa l'adquireix un equip compost per directius, tant de la mateixa empresa com d'altres companyies del mateix sector.

Tant el MBO com la seva variant BIMBO tenen l'avantatge del coneixement profund tant del sector com de la mateixa societat adquirida pels inversors.

L'equip de nous amos que es forma en aquest tipus d'operacions sol tenir més il·lusió per tirar endavant el projecte que el que tindria un equip enviat per un inversor estrany.

Hi ha, però, un inconvenient: el finançament de l'operació. Els directius de les empreses no solen ser rics, almenys no prou rics per adquirir sense ajut una empresa que pot tenir una valoració de molts milions d'euros. Si fossin rics no serien directius, estarien pescant tonyina a les Seychelles. Per tant, les enormes quantitats requerides per portar a terme un BIMBO demanen finançament extern, de la banca o de grups de capital risc, anomenats també private equity , que solen demanar rendibilitats per sobre del 20%. L'aposta és, per tant, arriscada, però l'experiència mostra que les adquisicions tipus MBO o BIMBO són un èxit força sovint.

Joan Tarradellas és professor de finances d'Eada.

stats