ELS MERCATS
Empreses 09/09/2012

El BCE i el veto a les vendes a curt salven l'Íbex

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Després de recuperar-se de la ressaca de vacances, els inversors tornen a concentrar-se en els seus valors i moure les seves carteres per buscar la rendibilitat més alta del mercat. Per la seva banda, els mercats no descansen i aquest agost ha estat un mes d'estiu poc comú, dels que no estem acostumats a veure, poc volum de negociació i molta volatilitat en les cotitzacions.

La situació de l'Íbex a finals de juliol era d'extrema precaució, ja que l'índex venia de mínims i s'estava recuperant del dur cop. A principis d'agost totes les mirades estaven posades en Mario Draghi i en la possibilitat que el president del BCE anunciés alguna mesura per relaxar la tensa situació del deute en el mercat italià i espanyol. Draghi, en canvi, va anunciar que no hi haurà cap mesura i que el BCE ajudarà el país que demani el rescat. Els mercats, decebuts, van caure. L'Íbex, concretament, un 5%, però les declaracions estan ben escollides perquè els països afectats es posin les piles i no relaxin els seus esforços per fer tirar endavant l'economia. Cada país té la seva pròpia sobirania i el BCE no té dret a ficar-se al mig. Però això va deixar incertesa als països de l'euro on no tenien gens clar quines decisions es prendrien ni quan s'actuaria.

Sigui com sigui, els països més exposats al deute necessiten ajuda externa per poder reactivar la seva economia i sanejar-se, i la dependència d'aquests països al BCE ha fet que a l'agost els inversors donessin per fet que hi hauria alguna actuació a curt termini. Aquest comportament ha impulsat la borsa, i ha fet d'aquest agost el millor des del 1993. D'altra banda, el Tresor ha anat emetent deute. L'optimisme en la possibilitat d'un rescat i la bona resposta que han tingut les diferents emissions de deute públic han posat la prima de risc per sota dels 500 punts, el nivell més baix des del maig.

Un altre senyal clar que ha marcat aquest agost és la prohibició de les posicions curtes a finals de juliol, que va permetre frenar la forta baixada de l'Íbex. Això va ajudar a sostenir el mercat i va obligar els inversors a invertir a l'alça, de manera que es van apujar els preus. En total, s'han recuperat un 10% a l'agost i les pèrdues acumulades des de principis d'any han baixat al 13%, amb un volum negociat d'un 52% menys que el del 2011. La zona euro s'enfronta ara a un període crucial: el setembre i l'octubre seran decisius per dir si es pot contenir la crisi de deute que va començar fa més de tres anys, o si s'entra en una espiral fora de control.

Els líders de la UE lluitaran per mantenir Grècia dins de l'euro i perquè no desaparegui la moneda única. De moment, Draghi ja ha presentat un pla de compra de bons per a tots els països que demanin el rescat. Atenció als pròxims esdeveniments.

stats