QUÍMICA
X.G.

BASF explora l’univers de la química que es condueix

La multinacional alemanya invertirà 40 milions a les plantes de l’Estat i es fixa en el negoci de l’automòbil

LA QUÍMICA NO ÉS NOMÉS xemeneies, diu el conseller delegat de BASF Española, Erwin Rauhe. Creu que la química s’ha de poder tocar, ha d’aportar productes i innovació a altres sectors. Per això BASF ha presentat un cotxe, l’Smart Forvision, desenvolupat conjuntament amb Daimler, que demostra la seva aposta pel sector de l’automoció.

Algunes solucions d’aquest prototip ja s’utilitzen i d’altres s’ha de veure com evolucionaran, com les llandes de plàstic que treuen pes al cotxe i, per tant, el fan més eficient. Però Rauhe destaca la importància de la innovació: “Ningú creia fa uns anys que podríem fer peces de motor amb tecnopolímers, que aguanten fins a 1.600 graus de temperatura, més que molts metalls”.

Un altre exemple d’aquesta química que es toca són les sabates esportives desenvolupades amb Adidas, que atenuen l’impacte de l’exercici als peus.

LA COMPANYIA APOSTA per Catalunya i per l’Estat. Aquest any hi haurà invertit entre 40 i 50 milions d’euros i l’any que ve preveu mantenir aquest nivell, segons Rauhe. El dirigent de BASF creu que la planta de Tarragona és competitiva, però que hi guanyarà quan estigui fet el corredor mediterrani. Tot i això, Rauhe admet que, dins del grup, els Estats Units -pel cost energètic- i Àsia -pel seu potencial creixement- s’enduen moltes de les noves inversions. Per això insisteix que és important mantenir la competitivitat de Tarragona, cosa que passa per rebaixar el preu de l’energia, millorar la burocràcia i completar les infraestructures.

El debat sobiranista de moment no afecta els plans de BASF a Espanya. Segons Rauhe, a la casa matriu d’Alemanya li pregunten pel que passa. “Però de moment hem seguit produint i invertint -aclareix-. Aquí ens hi trobem bé i no veig cap raó per fer plans de contingència”, diu el responsable de la companyia a l’Estat. I si finalment hi ha consulta o declaració d’independència, podria endur-se “les oficines a Madrid”, però no podria “enviar uns camions perquè s’enduguessin la planta”.

Més continguts de l'emprenem