21/10/2012

Si Apple no ho fa, no existeix

2 min

CardedeuEl desaparegut Steve Jobs estaria orgullós de la persistència del seu mític camp de distorsió de la realitat. Tot i no haver inventat els smartphones , les pantalles tàctils ni la internet mòbil, l'iPhone és percebut popularment com l'estàndard d'aquestes tres tecnologies. Molts compradors de mòbils Android voldrien tenir en realitat un iPhone, i moltes funcions i aplicacions són invisibles fins que Apple les adopta en els seus dispositius. Part d'aquesta percepció es deu a la presència desproporcionada dels terminals d'Apple en col·lectius que marquen tendència: l'iPhone és el telèfon habitual a les redaccions de molts mitjans de comunicació, de manera que la cobertura informativa acaba sent esbiaixada.

Aquesta explicació tindria sentit als EUA, on la seva quota de mercat és considerable, però no aquí, on per cada iPhone es venen 4 o 5 mòbils amb Android. Abans que m'acusin d'anti-Apple, els diré que escric això en un Mac, el catorzè que tinc.

Dimecres passat, fins i tot el New York Times es va deixar portar per la febre, publicant un article segons el qual els usuaris de BlackBerry s'avergonyeixen de fer servir telèfons d'aquesta marca, perquè no disposen d'aplicacions per buscar restaurants propers i reservar-hi taula, o per planificar un viatge. Mentre jo pensava que acostuma a ser el meu BlackBerry qui ens indica l'hora i la porta d'embarcament quan viatjo amb companys usuaris d'iPhone, Thorsten Heins, conseller delegat de RIM, replicava en una carta al diari que les aplicacions citades en l'article (Yelp i OpenTable) també existeixen per a BlackBerry.

I mentrestant, les vendes d'iPhone, malgrat un programari que ja acusa els seus cinc anys d'edat i és molt inferior a Android respecte a les xarxes socials, segueixen disparades. Tot i que Apple és l'únic fabricant que es resisteix a adoptar carregadors universals, i l'únic que no incorpora comunicació per proximitat (NFC) en els seus telèfons, fet que està frenant el desenvolupament d'aquest tipus d'aplicacions de manera tan alarmant que NXP, el principal fabricant de xips NFC, ha hagut de recordar que no cal que hi hagi Apple per tal que siguin viables.

stats