SERVEIS
Empreses 02/11/2014

Aparells de raigs X per dibuixar mapes del subsòl

Uns emprenedors de Terrassa capten tres milions d’euros per vendre una màquina patentada per cartografiar els cables i les canonades subterranis

Elena Freixa
2 min

Barcelona“Podem veure allò que ningú més pot”, diu la carta de presentació de XPresa Geophysics, el projecte d’uns emprenedors catalans per cartografiar amb tot detall el cablejat i serveis que recorren el subsòl de les ciutats. “Som una mena de radiòlegs del terra”, resumeix el conseller delegat de l’empresa, Carles Colás. Acaben de tancar una ronda de finançament de tres milions d’euros i ja han patentat l’aparell que permet fer mapes en 3D dels serveis que s’amaguen sota voreres i carrers. Curiosament les primeres proves les han fet a l’exterior, en països com Alemanya, on la cartografia de serveis (que és el terme tècnic per denominar el sector) està molt més estesa. “A Espanya, tot i el boom constructiu d’anys passats, això de la cartografia de serveis és encara residual; al final de les obres s’entregava un plànol, o ni això”, explica Colás.

És per això que el projecte de Xpresa Geophysics neix del tot orientat a l’exportació, principalment als EUA, on ja han mantingut els primers contactes, perquè aquest tipus d’“ecografies del sòl” són una activitat que mou molts milers de milions cada any, afegeix Colás. “Al mercat nord-americà està calculat que cada dòlar invertit en cartografia de serveis té un retorn d’11,5 dòlars”, explica el director executiu de Xpresa com a exemple de les possibilitats que representa aquest mercat.

Amb la màquina desenvolupada i els primers projectes de prova culminats, Xpresa Geophysics afronta una segona part crucial en el desplegament del seu negoci: la posada en marxa d’un sistema de programari que permeti enviar les dades al núvol per ser interpretades. “Això farà que qui faci servir la màquina no hagi de ser un tècnic superior sinó un tècnic que hagi rebut informació sobre el seu funcionament i facilitarà que se’n pugui estendre l’ús”, raona Colás. Es tracta d’un procediment similar al de la radiologia mèdica, en què un tècnic fa la radiografia i les dades s’envien a interpretar, i aleshores els experts elaboren un informe complet que després arriba a mans del metge. Segons Colás, els primers contactes amb possibles clients han sigut positius, però a Espanya no serà fàcil obrir-se camí. “La nostra tecnologia és molt bona, però també és una mica més cara”, reconeix.

MALGRAT TOT, JA tenen emparaulat un projecte amb Endesa que començaran a desplegar els pròxims mesos a Barcelona i l’àrea metropolitana. Endesa ha invertit 200.000 euros en aquesta start-up i es proposa començar a radiografiar el subsòl de Barcelona per conèixer detalladament les instal·lacions dels serveis de la companyia a cada tram. Els tècnics de les empreses subcontractades per l’elèctrica disposaran d’aquesta informació i dels mapes 3D en cas d’avaries o per al manteniment de les instal·lacions. El projecte havia d’haver començat aquest any però s’ha endarrerit, i això fa que el 2014 quedi com un any de trànsit en què Xpresa facturarà poc més de 32.000 euros. Els plans de l’empresa passen per incrementar la facturació progressivament durant els cinc anys vinents fins a arribar als set milions d’euros. El projecte de Xpresa Geophysics li ha valgut un premi de la patronal Cecot aquest any en la categoria d’emprenedoria.

stats