JORDI SABATÉ

Anuncis al mòbil, compres a la tauleta

Els dispositius mòbils desplacen a poc a poc els ordinadors com a suport per al comerç electrònic

Anuncis al mòbil, compres a la tauleta Zoom

Fa tot just set anys els experts en comerç electrònic recomanaven als nous emprenedors que pensessin les seves pàgines web de comerç com si fossin una botiga física i, en conseqüència, atenguessin els seus clients de la mateixa manera. Ara els dirien que es plantegin el negoci com una cosa tan lleugera com una parada de fira, que es pot portar d'un costat a un altre.

No es tracta de visualitzar mentalment una parada de fira de cap de setmana o de festa major, sinó un estand com els del World Mobile Congress, on tot fa olor de nou i ens atenen igual que a un turista de creuer comprant al passeig de Gràcia. En altres paraules, a tota l'excel·lència que els experts demanaven als comerciants digitals abans del 2007 ara cal sumar-hi la mobilitat.

Transmèdia

L'origen d'aquest últim afegit ve d'un dia de juliol d'aquell any 2007 en què Steve Jobs va presentar l'iPhone, un aparell que canviaria radicalment l'era digital: des de llavors hem passat d'estar connectats només davant l'ordinador de l'oficina a estar-ho també a la parada del metro, a l'autobús, a l'aeroport i fins i tot a dins de l'avió.

Aquest és l'efecte que ha tingut la revolució dels dispositius mòbils, sobretot els smartphones i les tauletes. Fins i tot ens connectem quan som al sofà de casa, i mentre veiem un programa de televisió enviem piulades comentant-lo als nostres contactes de Twitter i Facebook.

Segons els experts, som éssers transmèdia, multicanal i multisuport. Amb això volen dir que alhora que mirem la tele, naveguem per la xarxa i comentem les notícies dels mitjans de manera creuada; que si veiem una camisa que ens agrada en un anunci del carrer, ens l'emprovem en una botiga i després la comprem a la web del fabricant. O que ja no fem servir un sol aparell per fer una acció, sinó que passem d'un dispositiu a un altre segons on siguem. Per exemple, obrim un correu d'ofertes de moda a l'ordinador i el marquem com a favorit. Després, a la parada de l'autobús, hi tornem però a l'smartphone, generalment per buscar més informació que ens ajudi a prendre la decisió de comprar-lo.

Pagaments, en tauleta

Ara bé, és a la tauleta -si en tenim- on, una vegada a casa, farem la compra. Utilitzem tres suports per fer una compra, però la tendència és confirmar la decisió i executar-la en aquest suport en substitució de l'ordinador, que cada vegada és més escàs a les llars.

Segons un estudi que ha fet la consultora eMarketer, l'any 2013 el 81,7% de les vendes en línia s'han fet des d'ordinadors (un 8% menys que el 2012); el 14,4% (un 60% més) s'han fet des de les tauletes, i només el 3,9% des dels mòbils. Per al 2014 s'espera que la tendència s'accentuï molt més.

Segons Dolors Pou, experta en usabilitat i responsable de màrqueting per a Europa de l'empresa catalano-americana UserZoom, les raons d'aquesta preferència per la tauleta davant del mòbil a l'hora de comprar són diverses: "Hi ha por a perdre la connexió per raons de cobertura [la tauleta se sol usar amb wifi], però també a tocar un botó erroni amb el dit". I, evidentment, també hi compta la comoditat i no haver de forçar la vista.

Un suport poc aprofitat

UserZoom ja assenyalava aquesta tendència en un estudi sobre el comerç electrònic a les principals plataformes web de moda femenina publicat al maig. En aquest estudi advertia del potencial que té la tauleta de cara al futur del comerç electrònic -tot i que segueix manant l'ordinador- i de la poca consciència que en tenen les grans empreses: "Zara, per exemple, té una web molt poc optimitzada per a tauleta, on l'experiència de compra és bastant dolenta, i el mateix passa amb Mango, o almenys aquesta valoració ens van donar les usuàries estudiades ", explica Pou.

Aplicacions pesades

A més a més, l'experta afegeix que els usuaris prefereixen comprar des de la pàgina web abans que des d'una aplicació mòbil: "Les aplicacions tenen el problema que cal descarregar-les i ocupen massa lloc a la memòria, ja que contenen moltes imatges". I afegeix: "A sobre no permeten navegar en horitzontal". És a dir, canviar de pestanya per veure què ofereix la competència, cosa que sí es pot fer al navegador web.

En canvi, un camp en el qual l's martphone sí que serà líder en un futur és la publicitat: segons el gegant japonès del comerç electrònic Rakuten, el 2014 es confirmarà la tendència a consultar la informació de nous productes a les xarxes socials i en mobilitat. És a dir, coneixerem les novetats des del mòbil i a peu de carrer, perquè ens les explicaran els nostres contactes. I per descomptat tant Facebook com Twitter ja estan començant a inserir anuncis entre els nostres comentaris.