Empreses 27/03/2016

Ángel Esteban: “Els humans hem de deixar de fer tasques repetitives”

Conseller delegat de Restb, una ‘start-up’ catalana d’intel·ligència artificial

-paula Solanas
2 min
Ángel Esteban:“Els humans hem de deixar de fer tasques repetitives”

Han desenvolupat un software que permet reconèixer i bloquejar imatges inapropiades a la xarxa. Des que vaig acabar la carrera d’enginyeria informàtica i em vaig posar a treballar, sempre havia pensat que les coses es podien fer molt millor. Volia fer alguna cosa que impactés en la societat i em vaig decidir a emprendre. El projecte va començar amb un producte per moure grans quantitats de dades entre aplicacions, que és una gran necessitat per a moltes empreses. Vam estar picant pedra durant força temps, però el mercat anava cap a una altra direcció: la intel·ligència artificial. En aquest punt és quan vam veure que el següent pas era crear models intel·ligents i capaços de prendre decisions per als humans. Aleshores va ser quan vam desenvolupar el prototip i ara el llancem al mercat.

¿Hi ha un mercat prou gran perquè tingui sortida? Ens estem movent en diferents sectors, però per exemple estem en converses amb importants plataformes de cites que volen bloquejar fotografies de contingut sexual. Sabem que actualment encarreguen aquest tipus de reconeixement a empreses amb unes 3.000 persones entrenades per passar-se el dia davant d’un ordinador analitzant imatges. Això és una tasca que ara fan humans però que es pot automatitzar amb un software, que no es cansa ni comet errors perquè ha tingut un problema personal. Aquests portals gasten una gran quantitat de diners en aquesta tasca, perquè també en depèn la seva reputació. En aquest sector tenim unes quantes propostes sobre la taula gairebé tancades. Tot i així, la llista d’aplicacions és infinita. Als Estats Units ja s’està provant que la intel·ligència artificial es faci servir per a àmbits com el dels prediagnòstics en casos mèdics. Nosaltres tenim la tecnologia per fer-ho i ho estem estudiant, però òbviament és un terreny amb més complicacions i implicacions ètiques.

¿Quins plans d’expansió tenen? Durant el 2016 volem aconseguir consolidar-nos al mercat i arribar a tenir un creixement orgànic considerable. Després entrarem a estudiar si necessitem incorporar capital extern, cosa que deixarem com a mínim de cara a l’estiu. Calculem una previsió d’uns 400.000 euros de facturació per a aquest any i al voltant d’1,2 milions d’euros per al vinent. Ara som un equip de vuit persones, que volem ampliar durant l’any. Tenim la sort que des del principi vam sortir a un mercat global i de fet les primeres ofertes que vam rebre van arribar-nos des de l’estranger, principalment de l’Amèrica Llatina i els Estats Units. La resposta, per cert, va ser fora molt mes ràpida que a Espanya.

¿Què podem esperar en un futur de la intel·ligència artificial? Quan els parles d’aquests temes, la gent pensa que estàs boig, però ja es va veient molt clar que avancem en aquesta direcció. És que el foc és bo o dolent? Si l’utilitzes de manera correcta et dóna escalfor o et permet cuinar aliments i si es descontrola produeix danys. Amb la tecnologia passa el mateix. El que és important és el sentit que li vulguem donar. Els humans hem de deixar de fer tasques repetitives i moure les nostres capacitats cap a funcions més creatives que puguin donar valor a aquestes innovacions. Actualment hi ha molts problemes als quals no es pot donar resposta perquè falta capital humà o recursos, però la intel·ligència artificial traurà aquest punt de sobre la taula.

stats