Empreses 13/03/2016

Andreu Rodríguez:“Un dels grans errors dels emprenedors joves és no mirar els inversos de tu a tu”

president de BMA, associació d’emprenedors i desenvolupadors amb seu a la UPC

Paula Solanas
3 min
Andreu Rodríguez:“Un dels grans errors dels emprenedors joves és no mirar els inversos de tu a tu”

Formes part de la segona fornada d’estudiants de la UPC que gestiona l’associació. Barcelona Mobile Apps (BMA) va néixer bàsicament de la inquietud d’alguns estudiants d’enginyeria informàtica de la UPC per aprendre una tecnologia que en aquell moment era molt disruptiva: les aplicacions mòbils. Hi havia diversos softwares que no s’explicaven a les classes de les universitats i es van començar a organitzar trobades per compartir coneixements. Des d’aquí es va acabar convertint en una associació i ara som un punt de trobada entre emprenedors i desenvolupadors del món de les aplicacions mòbils a Barcelona.

Quins projectes n’han sortit? Per exemple, una aplicació que es diu Bicimaps, que calcula el millor itinerari tenint en compte les bicicletes que hi ha disponibles al servei del Bicing. A finals de l’any passat van guanyar el premi Diba Apps 2015, que entrega la Diputació de Barcelona durant el congrés Smart City Expo. També vam desenvolupar uns endolls que es podien controlar mitjançant el telèfon mòbil i amb els quals vam ser finalistes en el programa UPC-Yuzz del Santander. De fet, el president fundador de BMA, Ivan Payan, va crear la seva pròpia empresa, Atraura, que es dedica al desenvolupament d’aplicacions mòbils.

¿Sou una mena d’incubadora universitària? No, BMA és una associació sense ànim de lucre i per ara volem que continuï així, encara que ens financem amb cursos de formació. Volem ser un canal perquè es creïn projectes, però mai serem el pare que et diu què has de fer. És cert que en algun moment ens havíem plantejat oferir serveis de consultoria, però aquesta és una opció que hem descartat. De tota manera, estem planificant una mena de guarderia de projectes emprenedors, amb la qual tutoritzaríem persones principiants perquè tiressin endavant les seves idees en un escenari de simulació real.

¿Ser emprenedor és una aspiració realista per a un estudiant? Òbviament es creen alguns mites, però crec que en els casos d’èxit hi ha molta feina al darrere. La majoria de gent pensa que amb una idea pot anar on sigui i fer-se d’or. Has de trobar un equip que et complementi i dedicar-hi moltes hores; si això falla, no hi ha projecte. Si pogués emprendre en el futur m’encantaria, però també vull provar moltes altres coses abans, qui sap de què em jubilaré. Penso que als joves se’ls escolta prou en aquest sector, sobretot pel que fa a les noves maneres de fer. Tot i així, en temes d’inversió, i quan hi ha més risc en joc, sempre es tira de persones amb més experiència. Un dels grans errors dels emprenedors joves és mirar els inversors cap amunt, en lloc de fer-ho de tu a tu. Si et poses al seu nivell no et miraran per damunt de l’espatlla.

Tu ara estudies tercer d’enginyeria informàtica. ¿Engegar projectes propis mentre estàs a la universitat és el nou currículum? Si vols treballar en una empresa que fa aplicacions és molt positiu, i fins i tot un requisit, que tinguis projectes de codi obert que puguis ensenyar. Si ho penses bé, és una prova que saps treballar, ja que demostra que ets constant en les entregues, fas un bon control dels errors i, en definitiva, tens competències que es demanen a qualsevol treballador. Per això volem que els estudiants no vagin a la universitat com qui va i ve de l’escola, sinó que espremin al cent per cent les connexions i els projectes que hi poden acabar sorgint.

stats