CHRISTIAN DE ANGELIS

Alt Empordà: distribució, turistes i 'gangues' de frontera

L'economia de la comarca més nord-oriental de Catalunya està dominada pel sector serveis. Tot i el baix pes industrial, hi destaquen empreses com Miquel Alimentació i l'escorxador Fridasa

L'herència deixada pel pintor surrealista Salvador Dalí té en la comarca de l'Alt Empordà el seu principal hereu. Cadaqués, amb la casa-museu dissenyada per l'artista a Portlligat, o Figueres, amb el teatre-museu que acull la millor col·lecció del pintor, són dos dels emplaçaments més emblemàtics per als seguidors de Dalí. El Museu Dalí de Figueres és, de fet, un dels més visitats de Catalunya.

Aquest llegat del geni empordanès col·labora en l'atracció dels milers de turistes que visiten cada any l'Alt Empordà, atrets també pel seu paisatge (muntanyós a l'interior i marítim i pesquer en els seus deu municipis amb sortida al mar) i que serveix una potent indústria turística. La plaça hotelera arriba als 208 establiments, amb gairebé 14.500 places, a les quals se sumen 38.300 places de càmpings i 1.250 d'establiments de turisme rural.

Supervivents

Amb la participació del turisme, el sector serveis és el més important de la comarca (com al conjunt de Catalunya), però té un pes superior a la mitjana, ja que arriba al 75,4%. Això porta la indústria empordanesa a nivells inferiors a la mitjana. Té, però, grups emblemàtics com Industrias Conesa, especialitzada en productes metàl·lics per a la indústria.

Amb seu a Figueres, Conesa és el fabricant d'una de les caixes d'eines més conegudes a Espanya. Un altre exponent de la indústria de la comarca és Rieju, un dels pocs fabricants catalans de motocicletes que ha sobreviscut a la crisi dels últims anys en el sector a Catalunya.

Per la seva banda, el sector primari té una àmplia diversitat d'activitats i una posició positiva, potenciada per uns últims anys d'alts preus en alguns productes en els mercats internacionals i per l'absència de problemes climatològics. Narcís Poch, coordinador comarcal d'Unió de Pagesos, afirma que "la sensació és que les explotacions, que ja s'havien dimensionat en les males èpoques, han pogut invertir en dos o tres anys bons". Això ha permès reforçar la competitivitat del sector agrícola de la comarca, que té en el vi, l'oli, els cereals i algunes fruites les seves principals produccions.

S'hi sumen en el primari la indústria pesquera, amb productes d'alt prestigi com les anxoves de l'Escala, i la ramaderia. Fridasa, també amb seu a Figueres, és l'empresa més important del sector carni de la comarca i una de les companyies més grans per facturació i nombre de treballadors. Tot i que la producció ramadera de la comarca és més baixa que, per exemple, la de la veïna Pla de l'Estany, l'escorxador de Fridasa és un dels més importants de la província.

Poder de distribució

Miquel Alimentació, amb una facturació de 905 milions d'euros, és l'empresa més gran de l'Alt Empordà per volum d'ingressos. La seva seu està ubicada a Vilamalla, un municipi de 1.101 habitants. Les magnituds del grup de distribució també s'acosten, o superen, la població del municipi que allotja la seva seu central en diferents aspectes: suma prop de 3.500 treballadors i compta amb una xarxa de prop de 700 establiments, per exemple.

L'empresa familiar, presidida per Ramon Miquel, compta amb supermercats, franquícies i establiments de venda majorista de marques com Suma, Pròxim, Spar, Gros Mercat i Miquel Food Service, així com una cartera de marques pròpies de productes d'alimentació.

Comarca costera, fronterera i connectada per nombroses infraestructures de transport, l'Alt Empordà, i en especial el municipi de la Jonquera, ha vist desenvolupar altres empreses en l'àmbit de la distribució i els transports. Un exemple és Red Tortuga, una xarxa d'estacions de serveis especialitzada en empreses de transport internacional originada a la Jonquera i que actualment té 430 estacions de serveis en sis països europeus.

Fronteres

En el negoci del comerç fronterer també hi destaca el grup Escudero, especialitzat en la venda de licors i altres productes d'alimentació i cosmètica a la Jonquera, que aquest any ha posat en marxa el complex comercial outlet Gran Jonquera. Amb una superfície bruta de 20.000 metres quadrats, el complex va obrir les portes al maig amb el 75% d'ocupació. "La Jonquera -avisa la web del nou complex- és un municipi de poc més de 3.000 habitants que rep cada any quasi set milions de visitants".