Empreses 10/11/2013

Alex Fiance: "Volem universitaris que no només pensin a guanyar diners"

i
Andrea Rodés
3 min
Alex Fiance: "Volem universitaris que no només pensin  a guanyar diners"

Alex Fiance arriba al Mobile World Centre de la plaça Catalunya vestit d'estiu i amb un gran somriure a la cara. Aquest jove californià, llicenciat en administració d'empreses, està encantat amb les càlides temperatures d'octubre de Barcelona, però reconeix que el canvi climàtic li preocupa. De fet, estimular la creació de start-ups relacionades amb el medi ambient, la salut i la reducció de la pobresa és una de les prioritats de la Kairos Society, una organització que presideix des de fa un any. Fundada per un estudiant de la Wharton Business School (Filadèlfia) a finals del 2008, poc després de l'inici de la crisi financera, Kairos té l'objectiu de facilitar un nou tipus d'emprenedoria més sostenible entre el talent universitari de tot el món.

L'organització està formada avui per estudiants de 100 universitats i s'encarrega d'organitzar esdeveniments per generar contactes entre emprenedors, mentors i inversors interessats a canviar el món . A l'octubre, Fiance va viatjar a Barcelona per participar en la Kairos Mobile Summit, una competició entre emprenedors del sector mòbil organitzada pels membres espanyols de l'organització, amb seu a Esade. Els guanyadors del concurs tindran l'oportunitat de presentar els seus projectes en el Mobile World Congress 2014.

Per què vas decidir unir-te a Kairos?

És una comunitat formada per joves amb talent, intel·ligents, que treballen en projectes tecnològics per donar solució a problemes reals, com els relacionats amb l'educació, l'energia i la salut. Em semblava atractiu formar part d'això. Per ser membre de Kairos has de ser nominat per algun mentor. Amb nosaltres poden tenir accés a una xarxa global de contactes, inversors, etc. Als EUA tenim empreses que ens patrocinen, com Johnson&Johnson, Cisco i GE, interessades a tenir contacte amb el talent.

El naixement de Kairos coincideix amb l'inici de la debacle financera...

El seu fundador, Ankur Jain, es va adonar que la major part del talent universitari anava a treballar als bancs, al sector financer... i que calia reconduir aquest talent a altres àmbits, cap a problemes actuals reals. No només estem presents en escoles de negocis, ens hem estès a altres àrees, com les enginyeries i el disseny. Una cosa és dir que tens una idea i l'altra convertir-la en una solució real.

Quina importància té Barcelona com a catapulta per al MWC?

El chapter espanyol de Kairos ha sabut detectar una oportunitat global a Barcelona, una ciutat increïble, on tothom vol viure, i a sobre capital del mòbil. En el Mobile Summit hi han participat 150 estudiants d'almenys 10 països, des de Nova Zelanda al Pakistan. Barcelona és un bon lloc per fer créixer el teu projecte mòbil. Hi ha una xarxa de mentors i start-ups establerta i, el més important, la ciutat és i vol ser un referent mundial en emprenedoria mòbil.

Què ens diferencia de Califòrnia, doncs?

Califòrnia té tots els recursos, talent, universitat, accés a mentors experimentats... i moltes històries d'èxit per explicar. Això és el més atractiu per als inversors. Necessiteu crear més històries d'èxit per generar més oportunitats, com fan a Escandinàvia i Israel.

¿Els projectes de tipus sostenible atreuen els inversors?

Cal més paciència, els inversors han d'entendre les solucions que financen. Fins ara les principals operacions de capital risc se centren a adquirir start-ups . Nosaltres promovem inversors-mentors, que s'arrisquin des del principi.

Per què us centreu en els universitaris?

Volem que la gent surti de la universitat amb el compromís de fer alguna cosa per canviar el món, no només per guanyar diners. Anem dirigits a un nínxol molt petit, però fins i tot als països emergents hi ha joves compromesos! El problema és que les seves barreres per emprendre són més altes. Els de Kairos a la Xina, ja per començar, triguen el doble de temps a rebre els nostres e-mails per culpa de la censura!

stats