Empreses 07/09/2014

Àlex Bacardit:“Prohibir i multar és un error, I el temps ho dirà”

Cofundador de MarsBased I coordinador de Startup Grind Barcelona

i
-andrea Rodés
2 min

Una altra xarxa d’emprenedors… En què es diferencia Startup Grind? És una comunitat d’emprenedors impulsada pel programa Google Entrepreneurs: un conjunt de recursos i esdeveniments per fomentar l’emprenedoria des de plataformes tecnològiques. Comptar amb el segell Google al darrere els permet expandir-se i donar-se a conèixer. Ja som en més de 100 ciutats!

I què en treu Google? Expandir la seva imatge de marca, associant-la amb l’emprenedoria, com fan Microsoft o Cisco. També és una manera de contribuir a la comunitat. Per a Google és una manera de tenir visibilitat i de saber qui està innovant i on.

Com se t’acut dur-la a Barcelona? Al febrer vaig viatjar a Silicon Valley per promocionar la meva start-up i vaig tenir ocasió d’assistir a la conferència anual de Startup Grind. Em van enganxar els seus valors: col·laboració, amistat i altruisme, tres principis nous a l’hora de muntar un negoci. Els vaig proposar obrir el chapter de Barcelona i en qüestió de mesos ja estàvem en marxa. De moment organitzem un esdeveniment mensual, de pagament, al qual convidem emprenedors de referència, com Marc Vicente, CEO de Rakuten Espanya. Ens enfoquem en el dia dia, a picar pedra, en com han anat adaptant el seu negoci... Volem que exposin el seu expertise. A Barcelona molts dels esdeveniments d’emprenedors estan massa enfocats a vendre els èxits, pocs t’expliquen els fracassos. Això és el que podem incorporar de la cultura americana.

Vas estudiar i treballar a Munic durant una temporada. Què podem aprendre dels alemanys? Allà creuen molt en la responsabilitat de cadascú per organitzar-se i no fan hores extres perquè s’han de pagar. Aquí es mira molt qui marxa abans de l’oficina. És el que em vaig trobar quan vaig començar a treballar de consultor a Deloitte a Barcelona. Ara, aquí, tenim una estructura més formada d’inversors, mentors, emprenedors, coworking … Una comunitat que els posa en contacte i els ajuda a buscar finançament.

“Digues quin valor pots afegir i incorpora’t al projecte”. El món de les start-ups ha canviat la manera de contractar? Les start-up no tenen gaires recursos, però hi ha altres maneres d’atreure el talent, com oferir una participació en el capital: és sobretot una manera d’aconseguir un bon programador implicat en el projecte. Aquest és un tema que no està ben resolt: no es fan bons acords, i passa sovint que molts programadors deixen a l’estacada l’emprenedor i s’enduen el codi. Com a programador, em sento avergonyit del que passa! Ha de quedar definit de qui és el codi des del principi.

Quins reptes pendents té Barcelona com a ecosistema emprenedor? El sector públic hi hauria d’estar més involucrat, les tecnologies estan canviant el món i si una ciutat es vol posicionar com a capital tecnològica ha de liderar aquest canvi. No fa cap bé posicionar-se en contra d’Airbnb, Uber... Prohibir i multar és un error, i el temps ho dirà. L’altre repte és que els emprenedors han de començar a pensar en gran. Molts tenen una mentalitat massa local, diuen: “Va, amb el mercat espanyol ja en tenim prou”. No ens podem tancar al mercat global per falta d’ambició, per por del fracàs o de clavar-nos una trompada categòrica. Per què no van a Berlín a provar si funciona la seva idea?

stats