31/05/2015

Alcaldesses contra les telecos

2 min

La previsible arribada d’Ada Colau i Manuela Carmena a les alcaldies de Barcelona i Madrid pot representar un maldecap per a les operadores de telecomunicacions. Membres electes de Barcelona en Comú, com la mateixa Ada Colau, han estat aquesta setmana a la botiga de Telefónica a la plaça de Catalunya -que també acull la seu del Mobile World Center- donant suport als operaris de les empreses subcontractades per l’operadora per fer tasques d’instal·lació i manteniment. Els regidors de BComú, juntament amb representants d’ERC i la CUP, s’han compromès a no renovar els contractes de subministrament amb Telefónica dels ajuntaments on governin si la reclamació de millores laborals dels vaguistes no és atesa per l’empresa, mentre aquesta segueix sense reconèixer-los com a interlocutors.

La presa de posició de BComú en aquest conflicte s’afegeix a les seves intencions de revisar la relació de Barcelona amb la GSMA, el consorci d’operadores que promou la capitalitat mundial dels mòbils i organitza el Mobile World Congress. Ada Colau -que fa més d’una dècada havia treballat en una empresa de desenvolupament de serveis mòbils- qüestiona la distribució dels beneficis de la capitalitat en el conjunt de la ciutat, precisament ara que l’Ajuntament acaba de proposar a la GSMA prorrogar fins al 2023 un contracte que venç el 2018. El que no sabem és si Colau té previst revisar les ordenances municipals sobre desplegament d’antenes, que Xavier Trias ha fet més favorables a les operadores.

Qui té un problema és Vodafone: Manuela Carmena ha dit que vol recuperar el nom original de l’estació de metro de Sol, que des del 2013 s’anomena Vodafone Sol a canvi d’un milió anual. A Barcelona no hi ha estacions de metro telefòniques -CosmoCaixa patrocina la de Tibidabo i la Pedrera la de Provença, les dues dels Ferrocarrils- però les bicicletes municipals es diuen Vodafone Bicing a canvi de quatre milions en tres anys. Veurem si el pacte es renova.

stats