L'eufòria i la impaciència són exemples de coses fàcils d'aprendre a gestionar practicant algun exercici d'aquells d' ajuda't a tu mateix que tots assegurem que no funcionaran quan els llegim.

També hi ha coses difícils de gestionar, com la por, l'èxit i el fracàs. Quan t'arriben, t'envaeixen, i ja pots repetir l'exercici aquell que t'ajudava amb la impaciència… que res. Són emocions, sensacions, estats d'ànim o vitals que costarà molt aprendre a gestionar. La bona notícia és que, després d'intentar-ho molt, també ens en podrem sortir.

I després, al final de tot, hi ha la incertesa. La incertesa és el més difícil de gestionar. Posem-ne un exemple: una empresa que hem creat es ven. Triomfa. L'èxit intentarà embriagar-nos i decidirem en última instància si deixem que ens controli o no. Ara imaginem que l'empresa tanca. Segurament seran dies molt durs, d'intentar agafar aire i tenir la sensació que ja no n'hi ha. Però el temps passarà i pocs mesos després ens sorprendrem a nosaltres mateixos tornant a començar coses noves, tirant endavant i oblidant el tràngol.

En canvi, si ens preguntem quins van ser els dies més durs, més intensos per arribar a aquell èxit o fracàs, mai no direm que van ser els dies posteriors sinó els immediatament anteriors: els d'incertesa. Senzillament, perquè no la podíem controlar. Perquè la incertesa pot durar una setmana o sis mesos, fins a apoderar-se del nostre dia a dia i a afectar les relacions personals. Estar pendent de si l'empresa tanca o no tanca, de si es ven o no es ven, poques vegades paga la pena.