‘SMART CITIES’

Ajudar les ciutats a prendre decisions intel·ligents

La catalana Bismart, aliada amb Microsoft, desenvolupa aplicacions perquè els ajuntaments gestionin millor les dades dels ciutadans

Albert Isern va estudiar telecomunicacions i per pagar-se la carrera treballava a les tardes en una agència immobiliària. Un dia un client va fixar-se en el llibre que duia i li va oferir unes pràctiques de serveis informàtics a la seva empresa. Anys més tard Isern va acabar sent-ne el director comercial i el 2009 va llançar el seu propi projecte tecnològic per donar una solució informàtica a una necessitat de mercat “que ningú estava satisfent”: “Com analitzar i transformar de manera àgil els milions de dades que es generen al voltant de les ciutats en informació de valor”, diu Isern, director executiu de Bismart, la start-up que va crear amb dos socis més i amb seu a Barcelona i Madrid.

Bismart és una empresa especialitzada en sistemes de business intelligence per a les administracions locals i empreses que gestionen grans volums de dades. “Els ajudem a prendre decisions de manera més eficient”, diu Isern. El producte estrella és Bigov, una aplicació que permet ordenar i analitzar “dades demogràfiques i fiscals, l’estat del trànsit o les previsions del clima”. “El sistema ajuda els ajuntaments a prendre decisions més eficients, com ara si han de reforçar la xarxa d’autobusos després d’un concert”, explica Isern. “Això permet donar un millor servei al ciutadà, que en el fons és el que vol dir ser una smart city ”, afirma, tot recordant les seves primeres proves pilot amb l’Ajuntament de Barcelona. Nombroses ciutats espanyoles han integrat Bigov en els seus sistemes d’informació i l’empresa espera tancar l’any amb una facturació de 2,2 milions. Bigov va ser escollida el 2013 per Microsoft com la millor aplicació mòbil del món dirigida a administracions, i Bismart està associat amb Microsoft, que cada any destina milions de dòlars a adquirir o aliar-se amb start-ups. De bracet del gegant nord-americà, l’empresa espera expandir-se globalment i ja té projectes pilot a l’Argentina i l’Aràbia Saudita.

Més continguts de l'emprenem