GLOSSARI
Empreses 18/11/2012

'After hours trading'

Joan Tarradellas
1 min

L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg va tocar la campaneta d'obertura de la borsa dos dies després del devastador huracà Sandy , a les 9.30 del matí. El mateix dia la borsa va tancar puntualment a les 4 de la tarda. La majoria dels mercats de valors tenen un horari molt precís i quasi tots els inversors fan les compres i les vendes dins d'aquests horaris.

Algunes grans institucions financeres, però, tenen permís per fer compravendes d'accions en els principals mercats mundials un cop tancades les borses, amb un horari que va normalment de 4 a 8 de la tarda. És l'AHT, l' after hours trading [mercat fora d'hores].

Si hi ha una notícia rellevant a partir del tancament, aquests inversors poden aprofitar-ho abans que obrin els mercats l'endemà. El nombre de participants a l'AHT és molt reduït i no sempre hi ha informació acurada de les cotitzacions.

Darrerament, els sistemes automàtics d'operacions en borsa han posat l'AHT a l'abast de qualsevol inversor individual, sempre que sigui a través d'alguna entitat financera intermediària. Però l'AHT és arriscat: l'avantatge de jugar amb informació rellevant és un privilegi reservat a les grans institucions.

A més, l'inversor petit no té informació de cotitzacions tan acurada com durant les hores normals de mercat, i envia ordres de compravenda desconeixent la cotització a la qual s'executaran. Si a les 6 de la tarda anuncien que l'empresa X ha descobert el remei per a la calvície i enviem una ordre de compra a l'AHT, pot ser que l'acció ja s'hagi multiplicat per 100 una hora abans i no tinguem cap guany. Inclús podrem patir pèrdues si ens l'han comprada massa cara i l'endemà torna a baixar.

stats