AGRICULTURA
Empreses 08/03/2015

Adéu al recompte d’arbres un per un

Föra Forest desenvolupa una tecnologia que fa un ‘mapping’ forestal detallat a través de les dades preses de sensors i escàners instal·lats en avions

Júlia Manresa
3 min
Adéu al recompte d’arbres un per un

Hectàrees de terreny per endreçar. Per poder treure rendiment de qualsevol bosc cal saber què hi creix: no sabrem quin tipus de fusta podrem vendre sense conèixer el diàmetre i l’alçada dels arbres. Però fer inventari de milers d’hectàrees és car i complicat.

“Encara es fa arbre per arbre, se’n calcula una mostra i s’extrapola al conjunt del terreny”, explica Iñigo Lizarralde, fundador de Föra Forest Technologies, un spin-off de la Universitat de Valladolid amb oficines a Sòria i Barcelona que ha desenvolupat una manera més ràpida i barata per fer inventari forestal. Es tracta de la tecnologia LiDAR, que obté informació real i detallada de la realitat del bosc a través de sensors i GPS col·locats en avions que n’escanegen la superfície.

Aquesta tecnologia ja s’aplica a països com Noruega o el Canadà, però aquí gairebé no havia tingut incidència. “Si fos útil als boscos catalans seria un gran avenç per a la gestió forestal i l’abaratiment de costos”, explica Josep Maria Tusell, responsable de l’àrea tècnica del Consorci Forestal de Catalunya, que agrupa els propietaris de boscos familiars. Aquesta associació de propietaris ja coneixia aquesta tecnologia i ja l’estan sotmetent a proves, però no acaben de trobar-hi la sortida perquè el bosc català és especialment heterogeni.

“El que nosaltres aportem va més enllà de l’escanejat del LiDAR”, aclareix el fundador de Föra. Quan un avió sobrevola el territori amb aquest aparell s’obté un mar de punts que després s’ha de desxifrar. Aquí és on l’Iñigo i el seu company poden aportar la diferència. Tots dos són enginyers forestals i experts en modelació i planificació de boscos. “El plus és en com traduïm els punts”, diu l’Iñigo. Les variables que obtenen van des de l’alçada fins al diàmetre, el volum, la biomassa o fins i tot el nivell de carboni de cada bosc. Ho fan des de l’expertesa d’anys de recerca acadèmica i de crear models forestals, per això defensen que són molt més precisos i “adequats per al tipus de bosc que hi ha a Catalunya”.

L'avió és una de les claus. El fet que aquesta tecnologia no hagi funcionat amb èxit abans a Espanya té a veure amb els vols. Fins ara, Föra Forest ha fet diversos inventaris en boscos de Castella i Lleó amb acords públics. La clau ha sigut que han pogut utilitzar les dades obtingudes d’un vol impulsat per l’estat espanyol que ha recorregut bona part del territori per obtenir dades geogràfiques diverses.

En la majoria de casos, poden utilitzar la informació d’aquest vol i això en redueix moltíssim el cost, perquè ells només n’han de traduir els punts. En cas que un propietari privat català volgués fer un inventari més detallat del seu bosc, aleshores s’hauria de contractar una avioneta privada. L’inconvenient en aquest cas només es compensat en propietats de milers d’hectàrees de terreny. “En la majoria dels casos, però, no cal contractar un vol específic, perquè ja n’existeixen de planificats o ja hi ha dades”, explica l’Iñigo.

Encara ara, fins a la meitat dels diners destinats a la planificació d’un bosc es gastaven per fer l’inventari. Amb el sistema que impulsa l’empresa Föra Forest, aquesta despesa es pot reduir fins a un 15% del cost total.

stats