Empreses 24/02/2013

El wifi gratis fa tremolar les operadores

La falsa notícia que el govern dels EUA oferirà accés gratuït a internet posa en alerta les companyies

Jordi Sabaté
3 min
El wifi gratis fa tremolar les operadores

Deia Mark Twain que la mentida pot fer diverses voltes al món abans que la veritat es posi les sabates. També Gabriel García Márquez assegurava que el desig viatja en avió mentre que la raó ho fa per carretera. Les dues frases, combinades, il·lustren a la perfecció el fals rumor que va fer bullir la blogosferaamericana la setmana passada. La falsa notícia assegurava que el govern dels EUA es disposava a donar wifi gratuït a la població a través d'antenes Wimax (antenes d'emissió d'ona de llarg abast) en qüestió de pocs anys.

Entusiasme

La prova de les intencions federals era, segons va reportar el Washington Post , l'involuntari iniciador de l'embolic, la decisió de la FCC (l'organisme regulador de les telecomunicacions dels EUA) d'alliberar part de l'espectre d'ona llarga per a usos ciutadans. Cecilia Kang, corresponsal del diari a la Costa Oest i especialista en tecnologia, assegurava que tenia dades del pla de la FCC. Per apuntalar l'article parlava amb diversos experts als quals la idea els entusiasmava, però que no es paraven en cap moment a pensar si tal cosa seria possible al país dels lobis i la propietat privada.

Tampoc molts mitjans d'internet, des de The Business Insider a Slashgear i The Orlando Sentinel, es van parar a qüestionar la viabilitat del projecte i es van deixar portar per l'entusiasme. Els titulars espectaculars es van succeir durant tot el matí del 4 de febrer. Cap al migdia, però, molts altres periodistes experimentats havien pogut parlar amb les seves fonts a la FCC i van començar els desmentiments, també en cadena.

TechCruch, The Verge, All Things Digital i d'altres que s'havien mostrat més cauts van desmuntar la bola després de fer força trucades a les persones indicades. A la nit ja gairebé cap mitjà es feia ressò de la mentida. No obstant això, el debat sobre la notícia continuava -i continua-, en blogs i fòrums d'usuaris, en part alimentat per la postura de les operadores de telecomunicacions i alguns sectors el Partit Republicà, que també han estat víctimes de la seva credulitat. Tant els uns com els altres han advertit oficialment a la FCC que les seves intencions empobririen l'economia del país.

Fals, però coherent

Des de la revista Arts Technica, la publicació digital insígnia del grup Condé Nast, es pregunten com és possible que una mentida sigui tan insistent, que dies després segueixi generant debat i reaccions de partits i lobis.

Enrique Dans, analista i professor de la IE Business School, creu que la seva força rau en la seva coherència. Per Dans, la remor ha obert un debat que va més enllà de la simple anècdota: "Instaurar un wifi gratuït seria un moviment perfectament lògic, està demostrat que la connectivitat aporta molt valor en molts sentits", opina.

Dans, com molts altres als EUA, creuen que l'economia digital resideix en els continguts, no al canal pel qual es distribueixen, de manera que "la idea d'utilitzar ample de banda per fer arribar connectivitat a tot un país té molta lògica si es pretén que aquest país estigui en disposició d'exercir un lideratge tecnològic", comenta Dans. La reticència a desaparèixer de la notícia es pot explicar llavors per l'entusiasme que genera la idea en la majoria dels analistes americans: un wifi gratis com a metàfora dels mateixos EUA, un país enorme on l'economia prospera en llibertat i sense peatges.

De fet, la falsa notícia també va ser alimentada, qui sap si intencionadament, per les declaracions favorables de portaveus de Google i Micrososft, dues empreses que es van afanyar a qualificar de positives les suposades intencions de la FCC. Totes dues estan en el negoci dels continguts i tenen prou múscul financer per prendre la iniciativa i muntar infraestructures per fer ús públic de part de l'espectre electromagnètic.

Interessos en contra

A diferència dels operadors, sobretot Bell i AT&T, que es limiten a proveir d'infraestructura i cobrar per l'accés a la xarxa, tant Google com Microsoft podrien disposar de les seves pròpies antenes per donar wifi gratis, ja que el negoci els vindria derivat de la publicitat i el consum de continguts. Seria un model similar al que durant anys s'ha aplicat a la televisió i la ràdio.

Ara bé, suposaria la fi per a un sector, el dels proveïdors d'accés, avui dia molt poderós i alhora amb interessos creuats tant amb el cercador com amb el propietari del sistema operatiu Windows.

Dans creu que és una utopia difícil de dur a terme pel fortíssim poder dels lobis de telecomunicacions. El debat no és nou. Les lluites per limitar la neutralitat de la xarxa i augmentar el control per part dels proveïdors dels continguts que circulen per les seves xarxes en són una mostra. L'esmentada neutralitat està assegurada als EUA, però només de moment.

stats