APLICACIONS
Empreses 29/03/2015

Els videotuits que han sembrat el pànic a Twitter

La xarxa social bloqueja l’accés a Meerkat, una aplicació que permet emetre-hi vídeos en directe que es graven amb la càmera del mòbil

-jordi Sabaté
3 min
Els videotuits  que han sembrat  el pànic a Twitter

A TWITTER NO li agrada Meerkat, però Meerkat enamora una majoria creixent d’usuaris, que l’han situat com l’aplicació més descarregada del moment per a iPhone i fins i tot han forçat la creació d’una aplicació no oficial a Android. A més, aquests usuaris han provocat que Meerkat hagi passat d’una primera ronda de finançament en la qual va obtenir 3,7 milions de dòlars, a una altra en què li han lliurat 12 milions i li han atorgat una valoració pròxima als 52 milions.

No està pas malament per a una aplicació que té tot just dues setmanes de vida, creada per un enginyer israelià que va deixar la seva feina a Intel per dedicar-s’hi. A més, és possible que necessiti aquests diners, i fins i tot més, ja que tindrà una quantitat d’enemics proporcional al seu èxit. Meerkat, que emet vídeos en directe, el que es coneix com a livestreaming, es preveu revolucionària ara que els amples de banda mòbils han augmentat considerablemet amb la tecnologia 4G i les operadores han ampliat als seus clients la quota de dades que poden gastar en les seves tarifes planes, de manera que aviat serà el mateix navegar amb una xarxa wifi que fer-ho amb la xarxa mòbil.

En aquest context, ¿qui es resistirà de tant en tant a activar la càmera del mòbil per mostrar el seu passeig dominical per la Barceloneta? ¿Quin pare enamorat de la seva família no aprofitarà Meerkat per imposar al món sencer imatges dels seus fills jugant al parc? ¿Qui no es veurà temptat a oferir des del seu seient al Camp Nou o Cornellà els moviments de Luis Suárez o Caicedo tot esperant atrapar un gol seu?

D’altra banda, Meerkat es diferencia substancialment dels vídeos que es poden compartir a Instagram o Vimeo. Es tracta de gravacions efímeres, que es produeixen en temps real i que un cop l’usuari deixa de prémer el botó de gravar amb Meerkat desapareixen per sempre i sense deixar rastre en cap dispositiu on s’hagin vist. Meerkat és l’Snapchat dels vídeos.

AL PRINCIPI ES PODIEN contemplar els vídeos a la nostra línia cronològica a Twitter, que bloqueja aquesta funció, de manera que només es poden veure en les aplicacions d’origen. Aquesta no és l’única limitació que li ha imposat Twitter, que també ha intentat impedir que Meerkat pogués tenir cap tipus d’accés al seu servei. Per què té tanta por una xarxa social consolidada d’aquesta aplicació novella?

Hi ha diverses raons. Tenint en compte que ja no és car fer vídeos en directe i si el procés és còmode -i amb Meerkat ho és- sens dubte aquesta activitat es posarà de moda. Què implica això? En primer lloc, que Twitter es pugui omplir de vídeos que mostren els seus usuaris, de manera que el seu consum d’ample de banda es dispari. Encara que no fos culpa de Twitter, computaria com un consum de dades alt i produït dins del servei, la qual cosa podria provocar un efecte Netflix. Això implicaria que les operadores de telecomunicacions agafessin mania a Twitter com ja en tenen a Netflix perquè els col·lapsa les seves xarxes. En segon lloc, es dóna un efecte d’asimetria similar al que es va donar a Twitter en el seu dia. Aquesta asimetria és la que fa que una sola persona amb una piulada sigui capaç d’arribar a centenars de milers de seguidors, o fins i tot més, i modular les seves opinions respecte a un tema o un producte. La diferència és que Meerkat pot fer-ho amb la imatge, que val més que 140 caràcters.

PER TANT, SI ALGUN dia Twitter pensa en algun format publicitari en vídeo per a la seva xarxa -ja està pensant seriosament en aquesta possibilitat- pot donar per fet que Meerkat serà una tremenda competència. De moment diversos artistes, esportistes i líders d’opinió s’han donat d’alta a Meerkat i estan exposant vídeos de les seves activitats i vivències. Què passarà quan cobrin per ensenyar en els seus vídeos determinats productes? Es tracta d’una publicitat per la qual Twitter no veurà ni un ral.

En tercer i últim lloc, cal esmentar el poc control que Twitter tindria sobre el que s’emetés; no només anuncis, sinó qui sap si partits de futbol sencers, cosa que violaria els drets d’emissió i crearia maldecaps legals a la xarxa social. O també, per què no, vídeos amb contingut sexual, prohibits per la política de la xarxa social de microblòguing.

¿Twitter vol tenir problemes seriosos amb la justícia? Amb Meerkat podria tenir-los. De moment, i per si finalment es veiés obligada a bloquejar la nova aplicació i hagués d’acontentar les ànsies de livestreaming dels seus usuaris, ha comprat Periscope, una aplicació similar a Meerkat.

stats