LA BORSA
Empreses 24/02/2013

Els títols d'Abertis no temen per Bolívia

La multinacional catalana puja a la borsa malgrat la nacionalització de Sabsa, que ja havia provisionat

Xavier Alegret
2 min
Els títols d'Abertis no temen per Bolívia

Una de les principals cotitzades catalanes, el grup de serveis i infraestructures Abertis, va patir dilluns una sort cada vegada més freqüent a Llatinoamèrica: l'expropiació de la seva filial de Bolívia, Sabsa, participada en un 90% per Abertis i en un 10% pel gestor aeroportuari espanyol Aena.

Sabsa gestiona els tres principals aeroports de Bolívia -El Alto (La Paz), Cochabamba i Santa Cruz- i, segons el govern bolivià, les inversions que hi ha fet l'empresa en els últims vuit anys no han estat suficients. En canvi, Abertis va defensar les inversions fetes i va assegurar que l'expropiació tindria un impacte "nul" en els seus comptes. I així ho han entès els mercats, que han mantingut la confiança en la companyia i el seu valor a la borsa ha seguit aquesta setmana una evolució similar a la del conjunt de l'Íbex-35, fins i tot una mica millor que la mitjana del selectiu espanyol.

Dilluns, quan Evo Morales va anunciar la nacionalització de la filial d'Abertis, el valor a la borsa de la multinacional catalana va caure un 1,4%. Era un descens superior al mig punt que es va deixar l'Íbex, però l'endemà, quan l'índex va rebotar, el valor d'Abertis encara va pujar més. Però, per si quedava algun dubte de la reacció dels mercats, dimecres es va aclarir: les accions d'Abertis van pujar un 3,5%, mentre que la borsa espanyola patia un descens del 0,76%.

Però independentment de si la cotització d'Abertis es comporta millor o pitjor que l'Íbex, als parquets l'expropiació de Sabsa va passar desapercebuda. "L'impacte ha estat mínim, ridícul. Abertis s'ha comportat com els mercats i va remuntar la caiguda de dilluns", explica el responsable de renda variable d'Interbrokers, Lluís Benguerel. De fet, subratlla que el valor de la companyia "està a prop de màxims" i que "està molt recomanat", cosa que demostra "que els mercats hi confien".

Bons resultats

El poc pes de Sabsa en els comptes d'Abertis ha estat el que ha mantingut intacta la confiança dels inversors. Sabsa només suposava un 0,5% del negoci de la multinacional catalana, que, a més, havia provisionat 10 milions d'euros davant la possibilitat de l'expropiació, una amenaça latent arran dels últims casos de nacionalitzacions, com les de les filials de Red Eléctrica i Iberdrola, i després de l'escorcoll, a finals de gener, de la seu de Sabsa. Abertis reclamarà 90 milions de dòlars -uns 67 milions d'euros- d'indemnització per l'expropiació dels tres aeroports.

També van generar confiança els resultats d'Abertis de l'any 2012, quan la seva xifra de negoci va créixer un 3%, fins als 4.039 milions d'euros. El benefici recurrent net va pujar fins als 613 milions d'euros, un 2% més que el 2011. De cara a aquest any la pèrdua de Sabsa no només no es notarà, sinó que la companyia preveu créixer més d'un 25% i facturar 5.100 milions d'euros, segons va explicar el conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés.

stats