Empreses 22/12/2013

Una tecnologia d'aïllament acústic reutilitzable

i
Andrea Rodés
3 min
Una tecnologia d'aïllament acústic reutilitzable

L'any 2002, quan es va començar a aplicar a Catalunya la normativa europea que regula els nivells d'insonorització de plantes industrials i locals amb activitat comercial, Jesús Uriol treballava en una empresa d'enginyeria acústica. Conscient del potencial de mercat que suposava haver d'ajudar les empreses a complir la normativa, dos anys més tard aquest enginyer industrial de Lleida va decidir abandonar la seva feina i muntar el seu propi negoci de serveis d'insonorització. Ubicada al Parc Científic i Tecnològic de Lleida, Acustics Ambient va néixer amb el capital inicial de 24.000 euros invertits per Uriol i quatre socis més i avui és pionera en el desenvolupament de sistemes d'aïllament acústic i tèrmic per a construccions, amb diverses patents en el seu àmbit d'actuació. La més innovadora, llançada a l'abril, és Aabyaa Acústica Modular, una tecnologia a base de planxes de fibrociment que permet insonoritzar el local sense necessitat de fer grans obres i reduint el temps d'instal·lació.

Fàcil instal·lació

"Diuen que faig màgia", explica l'empresari lleidatà davant un dels locals insonoritzats amb la nova tècnica. Es tracta d'un restaurant al barri vell de Vilanova i la Geltrú, on Uriol va estudiar enginyeria i té avui diversos clients. Tot i ser una mica més cara que els mètodes tradicionals de formigó, ceràmica o cartró guix, la tecnologia té dos avantatges clars, segons Uriol. D'una banda, que les plaques són fàcils d'instal·lar, ja que no requereixen cap estructura de suport i permeten ser perforades per incorporar-hi els suports antivibratoris; i, de l'altra, que es poden desmuntar i recol·locar després en cas que calgui fer alguna reparació a la paret del local.

"És tan fàcil que ho pot instal·lar el fuster del barri, sense necessitat de mà d'obra especialitzada", explica Uriol. La insonorització d'un local d'uns 100 metres quadrats amb aquesta tecnologia costa al voltant de 14.000 euros.

"Insonoritzar un local sovint suposa una forta inversió de recursos que no totes les empreses estan disposades a afrontar en temps de crisi, però la llei és obligatòria i cal complir-la", diu. Uriol també fa feines de consultoria acústica i ha participat en nombrosos peritatges per contaminació acústica. "El soroll continua sent un contaminant difícil de quantificar", afegeix.

Entre els seus clients hi ha plantes energètiques d'Endesa, Gas Natural i una important multinacional americana de material sanitari. "A Catalunya la normativa és molt exigent. He vist precintar locals per denúncies de contaminació acústica, i també xarcuteries i forns que prefereixen tancar la cambra frigorífica abans de fer front a les despeses d'insonorització", explica l'empresari.

El 2013 el grup empresarial Acustics Ambient superarà per primer cop el mig milió d'euros de facturació i l'empresari confia que continuarà creixent gràcies a l'expansió internacional i la cessió de patents. Tenen projectes a Mèxic, Panamà i Irlanda, i l'any que ve esperen comercialitzar la nova patent Aabyaa al Regne Unit i Ucraïna, a través de distribuïdors o transferència de tecnologia.

Referents catalans

"Catalunya és pionera en consultoria acústica", explica Uriol. Entre els referents del sector a nivell internacional hi ha l'empresa d'Higini Arau, doctor en físiques de la Universitat de Barcelona, que s'ha encarregat de projectes d'insonorització destacats, com els del Liceu o la Scala de Milà.

Un altre servei ofert per l'empresa d'Uriol és el condicionament acústic de locals i restaurants, dirigit a millorar el confort dels comensals. "Aquí hi ha menys mercat perquè la normativa és molt recent", diu.

En total, Acustics Ambient ha invertit prop de 35.000 euros en el desenvolupament de la nova patent, conjuntament amb un soci privat. Tota la R+D es manté a Lleida, mentre que la fabricació de les plaques es fa a Txèquia.

stats