Empreses 22/04/2012

Tot i el sotrac, la perspectiva és sòlida

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

La joia de Repsol, YPF, ha estat finalment expropiada pel govern argentí. La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, va al·legar l'acció d'interès públic i amb l'objectiu de compartir la participació d'YPF amb els governs regionals. Les reaccions després d'aquest comunicat no es van fer esperar i, poques hores després, la cotització d'YPF a Wall Street va haver de ser suspesa quan queia un 11,16%. Per sort, al mercat espanyol la publicació de l'expropiació va coincidir amb la subhasta de tancament del mercat i, gràcies a això, aquell mateix dia el valor de Repsol YPF va tancar pla tot i que durant la sessió havia arribat a pujar un 2,23%. L'endemà en la preobertura es podia veure una caiguda del 12% que durant la sessió es va convertir en una caiguda del 7%.

El president de Repsol, Antoni Brufau, va reaccionar anunciant que demandarà l'Argentina davant l'òrgan d'arbitratge del Banc Mundial, per reclamar una indemnització al govern argentí per la venda forçada d'YPF. Aquesta indemnització es fixaria en 8.000 milions d'euros i correspondrien a la valoració del 51% de la participació de Repsol a YPF i la reclamació d'altres compensacions pels danys soferts per la companyia. A més, també va expressar que la seva participació a YPF representava un 25% del resultat operatiu del grup i un 21% del benefici net després d'impostos.

Al capdavall, l'expropiació és una acció de l'Argentina per poder explotar els jaciments d'YPF donada la mala situació econòmica i social que pateix el país. Però aquest moviment irregular, o fins i tot il·legal tal com indiquen des del Fons Monetari Internacional, pot sortir car a l'Argentina si finalment ha de pagar els 8.000 milions d'euros a Repsol.

Així mateix, aquesta situació fa perillar les condicions de la resta d'empreses espanyoles situades a l'Argentina, com Telefónica , Endesa i Gas Natural Fenosa . Aquestes companyies ja han patit en el passat els canvis legislatius a l'Argentina, especialment amb la congelació de les tarifes.

La cotització del preu de Repsol en els mercats ha perdut gairebé un 30% des que va començar l'any, així que podríem considerar que la nacionalització d'YPF ja estava descomptada als mercats i, per això, un cop passin els principals efectes de la gran notícia s'entreveuran bons moments de compra amb un gran potencial.

A més, la mateixa directiva de Repsol ja ha anunciat que, tot i la nacionalització d'YPF, mantindrà els seus plans de desenvolupament i inversió i mantindran la política de dividends anunciada. Per tant, la preocupació dels inversors hauria de diluir-se després del primer daltabaix. Repsol podrà complir tot això gràcies a la solidesa de l'empresa i a la seva bona posició financera.

Blanca Palacián i Millán Vázquez són analistes de borsa

stats