FINANCES
Empreses 14/10/2012

Les sortides a borsa s'enfonsen un 46%

L'Àsia concentra el 76% del volum mundial el tercer trimestre, mentre que Europa només suposa el 2%

i
Toni Garganté
2 min
Les sortides a borsa s'enfonsen un 46%

Les previsions de l'últim informe (Global IPO) de la consultora Ernst & Young fixen una recuperació del volum esperat de sortides a borsa a escala mundial en la recta final de l'any i els primers mesos del 2013. La realitat del tercer trimestre d'enguany, però, mostra un ritme contrari, de clara caiguda.

El mateix estudi conclou que el volum d'operacions d'empreses que s'han animat a cotitzar als mercats de renda variable ha caigut un 46% entre el juliol i el setembre respecte al segon trimestre de l'any, fins a suposar un total de 18.623 milions d'euros (24.100 milions de dòlars). La comparació interanual mostra una reducció més matisada del 16%. La responsable de mercats d'Ernst & Young, Maria Pinelli, opina: "Hem tingut una activitat reduïda durant l'estiu, a més d'una sèrie d'ajornaments d'anuncis d'operacions".

En aquest context, els mercats asiàtics són els que van mostrar més vigor i van concentrar el 76% de les operacions. Només la Xina va aglutinar el 35% del total, amb el 25% dels capitals invertits. "Tot i que l'activitat a la Xina i Hong Kong va baixar durant el trimestre, en línia amb la disminució general del creixement econòmic", altres mercats asiàtics van compensar el negoci, va argumentar Pinelli.

De les 165 ofertes públiques de venda (OPV) del trimestre de referència a escala mundial, 102 es van produir als mercats asiàtics, per un valor de 14.139 milions. La multinacional Japan Airlines va protagonitzar l'oferta amb més volum (6.568 milions d'euros), tot i que es va concretar al segon trimestre de l'any.

Malàisia i Singapur

Alguns mercats com Malàisia i Singapur van experimentar una gran activitat, amb sectors com el de la mineria i el de la sanitat com a líders en operacions a la borsa. En el conjunt mundial, el sector més actiu va ser l'industrial, que es va beneficiar de tota mena d'estímuls públics. La bona salut de les borses asiàtiques contrasta amb la penúria europea, que amb prou feines va sumar 287,5 milions, cosa que representa el 2% de la inversió mundial.

Pel que fa als Estats Units, el tercer trimestre va comptabilitzar fins a 23 ofertes, amb una caiguda del 30% respecte al trimestre immediatament anterior. Si mirem el volum, es va registrar un increment del 21%, a causa de la bona ratxa d'ofertes acumulades.

De fet, l'informe d'Ernst & Young comptabilitza més de 200 empreses registrades en l'informe (Global IPO). Per als pròxims mesos, Maria Pinelli espera que "a mesura que els índexs de renda variable dels mercats de capitals es moguin més i disminueixi la volatilitat dels últims mesos, hi hagi un retorn de la confiança dels inversors i els emissors, cosa que afavorirà una millora gradual en el volum d'operacions". Les indústries més atractives durant el que queda del 2012 i el primer trimestre del 2013 seran els sectors tecnològics, els productes de consum i els industrials.

stats