FINACENCES
Empreses 18/11/2012

Els socis de Vueling, temptats per l'opa

IAG ofereix 7 euros per acció, amb una prima del 28%, mentre que hi ha analistes que en demanen 9,5

Toni Garganté
2 min
L'avió de Vueling a l'aeroport d'Amsterdam / EFE

En els temps que corren, una opa d'exclusió amb una prima (revalorització) del 27,97% sobre l'última cotització és molt temptadora. El hòlding IAG, format per Iberia i British Airways, vol obtenir el 100% del capital de Vueling oferint un preu de set euros per acció. Iberia mantindrà el 45,85% del capital de l'aerolínia catalana que ja controla, mentre que IAG espera comprar a través de l'opa el 54,15% que ara està en mans de la resta d'accionistes.

És a dir, si l'operació plantejada arriba a bon port (depèn de si l'oferta aconsegueix l'adhesió d'almenys el 90% del capital), el capital de Vueling se'l repartiran Iberia i la mateixa IAG. Precisament, els grans i petits accionistes de Vueling fan números aquests dies per comprovar si surt a compte vendre les seves posicions, esperar una hipotètica millora de l'oferta o mantenir-se en el capital.

Vueling va sortir al mercat continu de la borsa a finals del 2006 a un preu de 30 euros per acció i, després d'uns mesos de revaloritzacions en què va arribar a valer 46 euros, la cotització va patir una llarga davallada que s'ha allargat fins avui, sense recuperar en cap moment el preu de sortida [mireu el gràfic]. Des que va sortir a cotitzar a la borsa, les accions de Vueling han cotitzat en un 60% del temps per sobre dels 7 euros que ofereix IAG, cosa que podria indicar que el preu de l'opa no és gaire esplèndid.

Tenen aquesta opinió alguns dels accionistes de referència de l'aerolínia amb seu al Prat, com per exemple el fons Farringdon Capital, que controla un 3,3% del capital. L'entitat considera que el preu objectiu de l'aerolínia no és de 7 euros per títol, sinó de 9,5 euros. Aquesta valoració coincideix amb la d'altres accionistes, com BNP Paribas, que controla un 3,2% de Vueling.

Però altres consultors se situen a l'altre extrem. Consideren que l'oferta d'IAG és generosa i aconsellen als accionistes vendre les accions. En aquest cas, el preu objectiu de Vueling es redueix a 5 euros per acció. La cotització de l'empresa durant els últims anys també pot justificar aquest últim preu, perquè durant l'octubre del 2008 la cotització va caure a tres euros.

La intenció d'IAG (el primer accionista és l'Estat, propietari de Bankia, amb un control del 15% del capital) és excloure la cotització de Vueling i mantenir-la com a filial del grup amb gestió independent. En tot cas, el cost de l'opa al preu actual és de 113 milions (la valoració total de Vueling arriba als 210 milions), cosa que representa un 2,8% de la capitalització a borsa del grup hispano-anglès, és a dir, un cost relativament petit pels beneficis de reestructuració que pot obtenir.

Vueling opera sobre 150 rutes de mitjà i curt radi i vola a 44 ciutats. El 2009 es va fusionar amb Clickair, la que aleshores era la companyia de baix cost d'Iberia. L'empresa va obtenir un benefici net de 41,3 milions entre el gener i el setembre passats, un 93% més que en el mateix període de l'any passat. Les pèrdues d'IAG van ser de 39 milions.

stats