QUÍMICA
Empreses 05/10/2014

El sector químic s’avança a la recuperació

El creixement per sobre del PIB el 2014 i el 2015 insinuen una millora dels altres sectors industrials, tot i que la batalla passa per rebaixar el cost energètic

Xavier Grau
2 min

EL SECTOR QUÍMIC ÉS més que una part molt important de la indústria catalana i espanyola. També és un bon termòmetre per saber si la recuperació és només un miratge o si hi ha certa solidesa. Perquè es tracta d’un sector transversal, que nodreix de matèries primeres la resta de sectors. Doncs bé: les perspectives del sector per als anys 2014 i 2015 superen els creixements previstos del PIB. I si bé és cert que el sector químic ha aguantat molt bé la crisi gràcies a les exportacions, l’increment de producció que s’albira també ve donat per un augment de la demanda interna, cosa que fa pensar que els altres sectors industrials també creixeran, segons explica un alt dirigent d’una de les multinacionals més importants establertes a l’Estat.

Aprofitant la fira Expoquimia, la patronal del sector -Feique- ha fet la seva assemblea general. Anton Valero, president de Dow Chemical Ibérica, ha sigut nomenat president de Feique en substitució de Luis Serrano. Valero resumeix la fortalesa del sector: la química està en nivells productius per sobre dels del 2007, quan actualment la mitjana dels altres sectors industrials està 20 punts per sota. L’èxit, diu, ha estat en la concertació social, que ha permès reduir els costos laborals, i en les exportacions. Ara per enlairar-se definitivament només falta reduir els costos energètics.

La solució que proposa el sector l’hi va dir directament i en públic al ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria: per començar, explorar la possibilitat de trobar a l’Estat shale gas, un recurs no convencional que s’obté mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica, el fracking. L’argument de Feique és que mitjançant aquesta tècnica els Estats Units han aconseguit tenir un preu del gas tres cops més baix que a Europa, i de l’electricitat dos cops per sota. A l’hora d’invertir, moltes multinacionals químiques miren ara cap als Estats Units. Un altre aspecte és que a l’estat espanyol l’energia és un 30% més cara que la mitjana europea. Per això Feique proposa retirar del rebut de la llum els costos que no són purament energètics i traspassar-los als pressupostos generals de l’Estat.

Dos factors més abaratirien els costos. D’una banda, atendre una reclamació històrica del polígon petroquímic de Tarragona per permetre tenir-hi una xarxa de distribució tancada. És a dir, considerar tot el polígon com un sol client, amb una sola connexió de servei. Això rebaixaria el rebut elèctric en un 25%. De l’altra, el segon factor, que Anton Valero també va exposar al ministre Soria, seria intentar portar “més coherència” a les polítiques europees. Sota aquest eufemisme hi hauria la por a la pèrdua de competitivitat que suposaria el mandat de reduir les emissions de CO un 40% el 2030.

Però tot i això el sector és optimista. La impressió és que la facturació conjunta creixerà un 3,2% el 2014 i un 4% el 2015, i ja vorejarà els 60.000 milions d’euros, un 13% més del que es facturava el 2008. Les exportacions pujaran un 3% aquest any i un 4,5% l’any que ve, i ja suposaran el 54,6% del total de vendes.

stats