MODA
Empreses 13/07/2014

El rocambolesc acomiadament del fundador d’American Apparel

Dov Charney ha aguantat durant anys malgrat els seus excessos, però la seva sort s’ha acabat

Joan Faus
2 min

QUAN, A FINALS DE JUNY, la junta directiva d’American Apparel va decidir acomiadar al fundador i conseller delegat de la firma de moda, una pregunta va quedar flotant en l’aire: per què havien trigat tant a fer-ho? Dov Charney, que va crear el 1998 la marca d’acolorides samarretes i malles, feia una dècada que acumulava tot tipus de polèmiques per acusacions judicials d’assetjament sexual i discriminació laboral. En paral·lel, la salut econòmica de l’empresa no ha deixat d’empitjorar. Viu ofegada en deutes i el 2013 va perdre 77 milions d’euros. Des que va començar el 2014, l’acció acumula un descens del 30%.

Però tot aquest soroll semblava no importar gaire als altres sis integrants del consell d’administració, que toleraven els excessos personals de Charney, de 45 anys i propietari d’un 27% de les accions. El directiu no tenia problemes a insultar treballadors, parlar obertament de la seva vida sexual o caminar en calçotets per la fàbrica de la companyia a Los Angeles. Tampoc va dubtar a participar en una manifestació a favor dels drets dels immigrants -una de les causes que més ha abraçat l’empresa, juntament amb la producció als Estats Units-, i al cap de poques setmanes la policia va descobrir irregularitats en la contractació de 1.500 treballadors estrangers.

El 18 de juny, però, la paciència de quatre dels altres accionistes es va acabar i van maniobrar per desbancar Charney. El detonant es va produir al març, quan el consell va saber que el directiu coneixia la intenció d’una altra persona de publicar fotografies nues d’una extreballadora que l’havia denunciat per assetjament sexual i que ell no va fer res per evitar-ho. Aquests fets van fer que el consell obrís una investigació, que al cap de tres mesos va comportar el seu acomiadament.

Des de llavors, en les últimes tres setmanes ha tingut lloc un serial negociador entre els prestadors d’American Apparel, els accionistes i Charney. Finalment, dimecres es va arribar a un principi d’acord que sembla que resol gran part de la crisi empresarial. Un dels creditors, el fons de capital risc Standard General, va anunciar que proporcionarà 18 milions d’euros a l’empresa a canvi de la sortida de cinc dels set membres del consell, entre els quals Charney, que treballarà d’assessor fins que culmini la investigació per la seva mala conducta.

Els diners serviran a la firma per pagar un crèdit de 7 milions que un altre prestador, Lion Capital, va exigir dilluns que li sigui tornat. El grup tenia la potestat legal d’exigir el pagament del crèdit si Charney deixava de ser conseller delegat. Però la jugada encara és més rocambolesca, ja que, en paral·lel, Standard General ha prestat diners a Charney perquè augmenti la seva participació a l’empresa del 27% al 44%, tot i que no queda clar si això li donaria algun poder de decisió.

American Apparel busca guanyar temps, enterrar les polèmiques personals del seu fundador i millorar la seva situació econòmica mentre busca un nou conseller delegat. “És una marca atractiva, però ha sigut eclipsada pel caos. Creiem que si li donem una mica de respiració es podrpa arreglar”, ha dit aquesta setmana David Glazek, soci de Standard General. En definitiva, l’empresa (amb 246 botigues en 20 països) busca un nou impuls allunyada finalment de la controvèrsia.

stats