EL PERFIL
Empreses 30/09/2012

José Manuel Soria: el reformador que ha fet empipar el sector energètic

El ministre d'Indústria era poc conegut en la política espanyola fins que va ser cridat per Rajoy. Amb tendència a anar massa ràpid, ha acabat enfrontat amb Montoro

Vicenç Moliné
2 min
El reformador que ha fet empipar el sector energètic

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme té els orígens a les illes Canàries i la distància de la Península el va fer una de les cares menys conegudes de l'equip que Rajoy va designar després de guanyar les eleccions. Era més conegut per la seva semblança a José María Aznar que una altra cosa. Tot i això, Soria feia temps que s'estava forjant en política dirigint el PP canari.

Va néixer l'any 1958 a Telde, a casa d'un dels grans exportadors de plàtans de Gran Canària. Casat i amb dos fills, és amant de la música clàssica. Li agrada la novel·la negra i les que tenen una ambientació històrica, i acostuma a practicar el ciclisme de carretera i el fúting.

Va estudiar ciències econòmiques i empresarials, i el mateix any que es va llicenciar va marxar a Veneçuela, on va treballar fins l'any 1981 com a analista de mercat per a l'ambaixada espanyola.

Tres anys més tard va entrar definitivament a l'administració pública com a tècnic comercial i economista de l'Estat, i va iniciar una carrera que el portaria als alts càrrecs del ministeri d'Economia, especialitzant-se en el comerç exterior.

Carrera política

Paral·lelament, va anar ascendint al PP canari. El 1995 va ser escollit alcalde de Las Palmas de Gran Canaria i, quatre anys més tard, va assumir la direcció del partit a les illes. El 2003 va fer el salt de la política municipal a l'autonòmica com a nou president del Cabildo de Gran Canària. La corrupció, però, el va esquitxar a través del seu germà, Luis Soria, que també havia fet carrera al PP. Una sèrie de denúncies i investigacions sobre tràfic d'influències van anar implicant persones properes a Soria, encara que mai va ser imputat. El cas, però, va costar la carrera política a Luis Soria i va portar el PP a perdre les eleccions del 2007.

Tot i la proximitat de l'ombra de la corrupció, Rajoy el va escollir per ser ministre, ja que el considera un dels seus homes de confiança. El pare de l'actual president del govern espanyol viu a les Canàries i Rajoy acostuma a viatjar-hi sovint. Aquestes visites informals han fet que Soria i el líder del PP tinguin una gran amistat.

Una vegada al govern, Soria ha estat dels ministres més actius, políticament i mediàticament. Dels tres sectors que engloba el seu càrrec, només el turisme li ha donat alguna notícia positiva. Tot i els problemes de dèficit, ha fet el possible per intentar donar bones noves a una indústria ofegada per la crisi. De moment, però, la seva gran obra és una reforma energètica que ha fet enfadar a tots els actors del sector energètic.

Conflicte amb Montoro

En qualsevol cas, Soria ha ocupat nombrosos titulars anunciant baixades en el preu de la llum, negociacions amb les petrolieres per rebaixar el preu de la gasolina o un pla d'ajudes a l'automòbil.

Aquesta hiperactivitat mediàtica li ha reportat algunes de les enganxades més sonades del govern, especialment amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. La reforma energètica aprovada fa quinze dies, amb un alt contingut impositiu, va ser motiu d'un llarg estira-i-arronsa amb Montoro, contrari a les pujades d'impostos i que va acabar retardant nou mesos la norma.

stats