PERFIL
Empreses 29/04/2012

Cándido Méndez: La reforma laboral desperta el sindicalista

El Dia del Treballador, que se celebra aquest dimarts, és la següent batalla en la guerra que els sindicats han declarat al govern espanyol en protesta per la reforma laboral

Vicenç Moliné
2 min

La Unió General de Treballadors és un sindicat de llargs lideratges. De fet, en els seus 124 anys d'història només n'ha tingut tres: el fundador, Pablo Iglesias; Nicolás Redondo, i l'actual, Cándido Méndez, que amb 19 anys al capdavant del sindicat també s'ha guanyat l'adjectiu d'històric.

Nascut a Badajoz el 1952, la seva família es va traslladar a Jaén al cap de pocs anys, la província on va començar la seva carrera sindical.

Méndez va agafar el timó del sindicat en un moment en què la nau feia aigües per tot arreu. L'anterior executiva s'havia enganxat els dits amb la cooperativa PSV, que havia ofert habitatges socials a més de 20.000 famílies.

El sindicat va haver d'hipotecar tot el seu patrimoni i el carismàtic Nicolás Redondo va deixar el càrrec al congrés celebrat el 1994. Cándido Méndez va guanyar la successió i va prometre fugir del lideratge personalista amb què Redondo havia dirigit el sindicat des del 1971.

El nou líder va complir la paraula i ha compensat la seva manca de carisma amb un perfil baix, més pendent de l'organització que de les grans declaracions. La del 29 de març va ser la seva tercera vaga general. La primera va ser contra les polítiques socials del govern de José María Aznar. La segona, contra el seu amic José Luís Rodríguez Zapatero (Méndez va reconèixer que havia estat un moment amarg) i l'última contra les reformes impulsades per Rajoy, que han tret el seu vessant més reivindicatiu, insinuat a finals de l'última legislatura socialista.

Llibres i passejades

Lector i caminador empedreït, el primer que assenyalen els que treballen amb ell és la seva afició per les novel·les històriques i que cada matí recorre a peu els nou quilòmetres que separen casa seva del Convento de las Recogidas, al centre de Madrid, on el sindicat té la seu. Els caps de setmana asseguren que pot arribar a caminar més de 40 quilòmetres, gairebé tants com anys fa que és al sindicat.

Méndez va accedir-hi tot just fets els 18 anys i, abans de començar a escalar en l'organització, va treballar diverses vegades a Lleida com a temporer de la fruita. Aquest passat li va proporcionar un gran coneixement de Catalunya, segons afirma un company seu. Paral·lelament a la carrera sindical, als anys 80 va fer dues incursions en política, com a diputat socialista al Congrés durant sis anys i al Parlament andalús durant un any.

El Primer de Maig Cándido Méndez es manifestarà amb el seu company de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, intentant "mantenir viva la flama de la lluita contra la reforma laboral", com li agrada proclamar. Assegura que no pararan fins que el govern rectifiqui.

stats