EL RACÓ DEL CONSUMIDOR
Empreses 17/03/2013

El racó del consumidor

Josep Maria Galí
2 min
El racó del consumidor

Escombres

Quants aparells elèctrics i utensilis de la llar teniu? Els feu servir gaire? Avui, a l'habitació dels mals endreços, m'he fixat en un aparell de color verd, de pinta futurista, enginyós i bonic, que serveix aparentment per escombrar sense haver d'escombrar. L'aparell necessita una càrrega de bateria, que ha de ser endollada constantment perquè, si no, es descarrega. L'has d'agafar pel mànec com si fos un aspirador, i, de fet, en lloc d'aspirar té unes escombretes que van agafant la porqueria i la van guardant en un dipòsit, que evidentment cal netejar. Com les escombretes d'aquests aparells tan enginyosos i impagables de l'Ajuntament, que possibiliten que no calgui escombrar, no fos cas que ens sortissin durícies a les mans...

Inutilitat

Em pregunto per què no el fem servir mai. Va costar uns quants calers, suficients per comprar trenta o quaranta escombres. No el fem servir mai perquè es descarrega. Perquè un cop passat, s'han de netejar les escombretes giratòries i s'ha de buidar el dipòsit. Perquè, en definitiva, dóna més feina que servei. I quan intento reflexionar per què el vam comprar, m'adono que vam caure en la trampa de consumir coses sense haver-les provat abans i caure en la creença autocomplaent i poc reflexiva que amb l'aparell incomprensible serem més feliços, treballarem menys i/o menjarem anissos.

I ara què?

Com es diu al carrer, cada vegada que veig aquest aparell em poso de mal rotllo . Penso que ens n'hem de desfer però no trobo consens a casa. Sap greu llençar aquest aparell tan inútil com espectacular. Potser a algú li pot fer servei. L'hi ben regalo. Però, de moment, cada vegada que entro al traster me'l trobo allà, impertèrrit, verd com una granota, mirant-me fixament amb cara de "¿vols prendre una decisió amb mi d'una vegada?"

Professor d'Esade i consultor

stats