EL RACÓ DEL CONSUMIDOR
Empreses 03/02/2013

El racó del consumidor

Josep Maria Galí
2 min
El racó del consumidor

Somnis desfets

El somni de la recuperació econòmica a través del creixement del consum s'ha anat esvaint a poc a poc, com aquestes boires hivernals de la plana de Lleida. El 2013 és un any crucial per a l'economia del nostre país. És un any que personalment començo amb una gran il·lusió, perquè crec que quan s'està al fons del forat, que és on estem ara, i hom sent que ja toca terra, no queda més remei que mirar cap amunt i pensar què hem de canviar en la nostra manera de viure per anar sortint a la superfície i construir una societat diferent, més sostenible, sobre les despulles del somni agitat, de despertar tardà, que ha marcat les nostres vides en els últims trenta anys.

Bons senyals

Hi ha bons senyals quan hom sent que toca fons. Hi ha la il·lusió de poder parlar clar, de dir que estem en un sistema econòmic absurd, perquè no està al servei de les persones, sinó que se'n serveix per enriquir un grapat de poderosos. De dir que la corrupció de la classe política és generalitzada i que aquesta classe, aliada amb el capital, és incapaç de regenerar-se. De dir que la desigualtat entre els que tenen feina assegurada per a tota la vida i els que no és immoral i socialment disfuncional, i que els representants de l'Estat no respecten el principi d'igualtat.

Consells

Vaig tenir una alumna brillant, avui vicedegana d'una universitat al Perú, que va viure el primer desastre econòmic sota la presidència d'Alan García i em deia què cal fer quan s'està al fons del forat. Primer, espolsar-se i mirar cap amunt, sentint com a poc a poc es va sortint. Ara ens estem traient la pols. Mirem cap amunt. Parlem clar i català. No tinguem por del que diran els que viuen de la rifeta que ens ha portat a tots al forat. Fer-nos creure que tornarem a ser feliços treballant i consumint és un esforç en va. Necessitem una regeneració ètica total per reconstruir una economia social, sostenible, solidària i secular.

Josep Maria Galí és professor d'Esade i consultor.

stats